Има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е правосъдие и трябва да отговорим на това очакване. Начинът да се отговори е с промяна на Конституцията и това да е съобразено с европейските и международни стандарти. Има два подхода за фигурата на главния прокурор. По-радикалният - тази фигура да се махне изобщо, другият подход е да се запази институцията под някаква форма, но да се изпълни с много съдържание. Това каза в ефира на БНТ правосъдният министър Атанас Славов. Той смята, че е приложим по-умереният подход, но би подкрепил по-радикалния, ако има мнозинство.

Славов е изненадан, че Иван Гешев има желание да бъде изслушан в НС и да представи пред депутатите конкретни казуси, да изкара производства, които дълго време са държани висящи, и то производства за корупция по високите етажи на властта.

"Интересно е кое е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че иска да споделя с парламента", каза Атанас Славов.

За заседанието на ВСС правосъдният министър заяви, че е било важно да се покаже, че това е процес, който отговаря на основните изисквания на справедливи процес.

"За неутралност, обективност, за събиране на доказателства, за това да може защитата да изложи своята тези. Всяко доказателствено искане от главния прокурор е било преценено от състава на съвета, те гласуваха по него, една част бяха допуснати, други не. Важното е, че защитата имаше възможност да задава въпроси. Така че да няма съмнение, че става дума за един справедлив процес", каза Славов.

На твърденията, че едва ли не решението е предизвестено, каза, че не бърза за никъде и е важно тази процедура да не оставя съмнения по отношение на честността и справедливостта.

Не може обаче да коментира решението на част от членовете на ВСС да оттеглят първото производство за присъствието на израелския експерт на мястото, където беше направен опит за атентат срещу Гешев. Славов уточни, че директорът и зам-директорът на Националното следствие за казали на изслушването, че са комуникирали с Гешев относно присъствието на експерта. В постановлението на прокуратурата обаче се казва, че експертът е бил на 20-30 метра от мястото на инцидента, а директорът на Националното следствие е казал, че е бил на 8-10 метра - това е съществено разминаване, каза Славов.

Правосъдният министър увери още, че на следващото заседание на ВСС ще обсъдят твърденията за натиск срещу хората, които са внесли иска за отстраняване на Гешев. Ще бъде обсъден и въпросът за заплашителното писмо, което е било връчено на главния прокурор.

"То е връчено на летището, във ВИП зоната. Стана ясно, че преносител на това писмо е бил служител на прокуратурата, който вероятно не е бил запознат със съдържанието на писмото, получено в плик. Но самият факт, че служител носи това съобщение, очевидно, дадено от външен човек, също е много сериозен сигнал за скритите начини за въздействие и влияние на държавното обвинение", каза Славов.

Обяви, че е получил искане от граждански организации от Антикорупционен Фонд да се обсъди цялата ситуация с известия ресторант "Осемте джуджета".

"Предстои да обсъдим с колегите как да действаме. Тогава, когато се обсъжда натиска в съдебната система, това е естественият момент да се постави въпросът с тези зависимости, които дълги години са били култивирани от някакви мрежи на влияние в и около съдебната власт", каза Славов.

Смята, че сега като се разплетат всички форми на зависимост и влияние в системата, все повече магистрати, прокурори и следователи ще излизат с лицата си и ще искат промяната да се случи отвътре.

Според министъра на правосъдието съдът в най-висока степен е независим и в най-висока степен неподатлив на политическо влияние.

Славов обеща до половин година да постигне първите успехи в съдебната реформа.