Препоръчвам на всеки да изгледа 8-часовото заседание на парламентарната комисия за Нотариуса вчера - къде може да видите плачещ прокурор, на тази комисия може да се види. Изслушахме три страни - съдия Цариградска, прокурор Зартова и двамата гръцки бизнесмени, които са били рекетирани, изнудвани и притискани, за да могат по някакъв начин да им вземат имотите. Това коментира в БНТ депутатът Настимир Ананиев - зам.-председател на ПГ “Продължаваме Промяната - Демократична България".

По думите му, това което се е разбрало на комисията е, че има един много смел магистрат в лицето на съдия Цариградска:

"Човек, който не се притеснява и който непрекъснато е заплашван. Вчера тя прочете едно от съобщенията, които я заплашват, че ще сложат бетонни обувки на децата и мъжа ѝ и ще ги намери в язовира. След като изслушахме и прокурорите, видяхме антипода на смелостта - страхът. Всъщност той беше заявен. Прокурор Зартова каза, че се страхува и че "семейството" - тя така го нарече, семейните връзки в съдебната система до къде водят, защото се оказа, че тя е кума на председателя на Апелативна прокуратура, също така и кума на заместник-председателя на градската прокуратура. Оказа се също, че нейния баща е кум на Огнян Герджиков. Появяват се едни връзки, но притеснителното е, че в йерархията на прокуратурата има хора, които са роднини. И тогава тя каза: аз бях поканена в "семейството".

Оказва се, че организацията около Пепи Еврото се е наричала "семейството" и Зартова е била поканена там, но е отказала, посочи още Ананиев и добави:

"Нашата съдебна система е във валутен борд с Пепи Еврото, защото покрай Нотаруса, за който искаме да хванем факти и обстоятелства, връзките се преплитат. Според мен те са били една група, която след това се е разцепила, може би покрай напрежението Сарафов - Гешев и са се опитвали всеки да отстрани другия. Това ще доведе до повече светлина и прозрачност какво се случав, но е много плашещо, когато говорят, че искат да те поканят в "семейството" и надминава дори филм на Копола, където влизаш в един кръг и където се оказва натиск, изнудват бизнесмени, решават се дела при които някой друг идва и казва на прокурора или на съдията по какъв начин да действа."

По отношение на предстоящата ротация в правителството, Настимир Ананиев не вижда ултиматум в текстовете на меморандума, който беше предложен от ПП-ДБ и взриви отношенията в некоалицията. Той изрази увереност, че има вариант управляващите партии да се разберат и кабинетът да оцелее:

"Аз не виждам ултиматум вътре, ако сложиш приоритетите, за които се бориш - борба с корупцията, съдебна система, ефективно управление, сигурност... Ако прочетете много внимателно меморандума, той е едно предложение за преговори. Вчера видяхме един много ясен знак - Николай Денков и Мария Габриел влязоха заедно на заседанието на Министерския съвет. Аз съм сигурен, че те ще намерят решението на проблема и напрежението ще спадне."