НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:35


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Въпросът с промените в Изборния кодекс има по-скоро технически характер

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Въпросът с промените в Изборния кодекс има по-скоро технически характер

16 Юли 2016 | 19:04 | Радио "Фокус" - Бургас
За решението на Парламента избирателните секции в чужбина да могат да се разкриват извън дипломатическите представителства и максималният брой им за всяка една държава да нe надвишава 35 Радио „Фокус” – Бургас разговаря с доц. Антоний Гълъбов, политолог.

Фокус: Доц. Гълъбов как ще коментирате промените в Изборния кодекс?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Дебатът по вота на недоверие показа, че няма алтернативна стратегия и виждане за това как би трябвало да се организират здравните услуги в България

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Дебатът по вота на недоверие показа, че няма алтернативна стратегия и виждане за това как би трябвало да се организират здравните услуги в България

18 Февруари 2016 | 17:04 | Радио „Фокус”, „Това е България”
Доц. Антоний Гълъбов, политолог, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Антоний Гълъбов, политолог: Министерството на здравеопазването постигна работещ диалог с пациентските организации и с неправителствения сектор

Доц. д-р Антоний Гълъбов, политолог: Министерството на здравеопазването постигна работещ диалог с пациентските организации и с неправителствения сектор

13 Февруари 2016 | 14:08 | Радио "Фокус" - Бургас
За искания вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването Радио „Фокус” – Бургас разговаря с политолога доц. д-р Антоний Гълъбов.

Фокус: Доц. Гълъбов, опозицията поиска вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването. Какво е Вашето становище по темата?
Доц. д-р Антоний Гълъбов : Мисля, че този вот на недоверие няма отношение към управлението, а към опозицията, защото целта му е да позиционира БСП като опозиция и едновременно с това да докаже промяната в ориентацията на Движението за права и свободи. В този смисъл внесеният от 69 народни представители проект за вот на недоверие на министъра на здравеопазването е по-скоро знакова акция, а не нещо, което има отношение към управлението.
Фокус: Какви са очакваните резултати от гласуването и какви са възможните последствия от този политически акт?
Доц. д-р Антоний Гълъбов : Мисля, че гласуването ще премине без всякакви проблеми ,свързани с управляващото мнозинство. Миналият петък 66 народни представители внесоха искането за изслушване на министъра на здравеопазването. Едно искане, което би трябвало да подготви и да създаде нагласа за вота на недоверие. То завърши с гласуване абсолютно единодушно на 130 народни представители от 130 присъстващи. Очевидно е, че аргументите за искания вот на недоверие не са сериозни. те не са от управленски характер. те има по-скоро знаково значение за самите представители на опозицията. Чух г-н Михаил Миков, който твърди, че промените, които са направени, свързани с разделянето на два пакета на здравните услуги, които ще бъдат ползвани от здравноосигурените лица е нарушение на конституционния принцип за достъп до здравеопазване. Това е недоказуемо като твърдение, както и общоопасният характер на действията на министъра на здравеопазването по отношение на здравето на българските граждани. Очевидно става дума по-скоро за парламентарна игра, отколкото за някакъв сериозен алтернативен политически проект.
Фокус: Можем ли да приемем, че вотът на недоверие по някакъв начин отклонява вниманието на обществото от други, по-съществени проблеми в държавата?
Доц. д-р Антоний Гълъбов: Да. В чисто политически план най-вероятно това е действие, което има за цел да демонстрира придвижването по-близо до БСП, има за цел да преброи опозицията, да се види колко народни представители биха гласували срещу министъра на здравеопазването, респективно срещу правителството. За мое голямо съжаление бяхме свидетели на един много опасен прецедент в българския публичен живот. Политици от опозицията , дори и медии си позволиха да мултиплицират тези, които са обществено опасни. Теза от типа на това, че във ваксината може да се съдържат вредни вещества, е изключително неприемлива за която и да е нормална страна. Самото създаване на напрежение около ваксините, подмяната на това, че има решение на Върховна административна прокуратура, отнасяща се до процедурите за техния внос, подмяната на това с разбирането за това, че самите ваксини били вредни е изключително неприемливо в една нормална страна и аз искрено съжалявам, че министърът на здравеопазването не предприе действия за търсене на съдебна отговорност от тези, които се опитаха да създадат това напрежение. Най-вероятно в сряда по време на обсъждането на искания вот на недоверие отново ще чуем подобни декларации. Това е пак казвам обществено опасно поведение, което би трябвало да бъде преследвано и наказвано от закона.
Фокус: Според управляващите, в сектора се извършват реални реформи. Според Вас, те такива ли са?
Доц. д-р Антоний Гълъбов: Ако аз трябваше да организирам този процес, най-вероятно щях да го организирам по различен начин. Имаше през тази година и два-три месеца известно поддаване в Министерство на здравеопазването на един актуален ред, на едни доста остри кризи, което разми някак цялостната политика на министерството. Ако аз трябваше да започна да правя това, което прави д-р Москов, най-вероятно щях да започна с Бърза помощ и да работя с Бърза помощ, докато приключа всички въпрос, свързани с нея. За съжаление очевидно няма възможност това да се прави. Няма възможност да се изведе една тема до край и да се реши един проблем изцяло и след това да се премине към другия. Едновременно трябва да се правят всички неща, така че като цяло има един процес на успокояване, според мен, в системата на здравеопазването. В началото имаше доста остри реакции срещу идеите д-р Москов. В момента, като че ли малко по малко нещата влизат в един по-успокоен режим вътре в самата система. Изглежда, че здравната каса се справя. Изглежда, че малко по малко се компенсират огромните дефицити, които бяха натоварени в Здравната каса. Всъщност обективната картина на състоянието на здравеопазването , ако не се подобрила решително, то поне в никакъв случай не се е влошила. По-скоро обективната оценка за министъра е, че той полага усилия и има напредък, а не че става дума за някаква критична, драматична ситуация, в която достъпът до здравеопазване и качеството на здравеопазването са подложени на съмнение.
Фокус: Според управляващите, исканият вот на недоверие цели да предизвика дебат по темата и да не предложи някаква алтернатива за здравните реформи. Според Вас, това така ли е?
Доц. д-р Антоний Гълъбов: Така е. Освен всичко останало няма тема. Слушах внимателно аргументите на вносителите в четвъртък. Иска се вот на недоверие за политиката в целия сектор. Няма ясно дефинирана тема . В това отношение аргументацията, която представиха от Движението за права и свободи е малко по-фокусирана. Представителите на „БСП-Лява България” д-р Райнов заяви, че това е вот на недоверие, с който се иска вот на недоверие на цялото правителство. Няма такава фигура в българския парламентарен живот- или се иска вот на недоверие на министър, или се иска вот на недоверие на цялото правителство. Очевидно е, че няма тема и това е един от проблемите на предстоящия дебат, защото вместо да се дебатира сериозно конкретен сектор или конкретен тип политики, или конкретен подход към разработването на политиките в здравеопазването. Най-вероятно отново ще слушаме партизански речи и безсмислена фразеология, така че това е лошото. Иначе всеки задълбочен и професионален дебат, по който и да е от аспектите на политиките в здравеопазването, е полезен и необходим. За съжаление, се опасявам, че в пленарна зала няма да чуем това. Струва ми се, че много съществен аспект, който като че ли се губи от вниманието е това, че министерството постигна някакъв работещ диалог с пациентските организации и с неправителствените организации в сферата на здравеопазването. Всички си спомняме само преди година и половина-две колко активни бяха тези организации и колко много проблеми поставиха Очевидно е, че има постигнато някакво работещо взаимодействие между министерството и тези организации и това е важно, както и общото затихване на всякакъв вид напрежение, идващо от Здравната каса, така че това са косвени, но достатъчно съществени елементи на това, че политиката в сферата на здравеопазването се развива в някаква посока. След толкова министри на здравеопазването най-после имаме този работещ документ, наречен здравна карта, който трябва да покаже как стоят съществуващите възможности на болничната система спрямо населението на страната, спрямо специфичните потребности от здравни услуги, така че има резултати в този сектор и точно за това не мисля, че вотът на недоверие има каквито и да е шансове, нито мисля, че е достатъчно сериозен и отговорен сам по себе си.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Протестите не водят задължително до нестабилност, по-страшно е мълчанието и липсата на управление

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Протестите не водят задължително до нестабилност, по-страшно е мълчанието и липсата на управление

29 Октомври 2014 | 12:00 | Радио „Фокус”, „Добро утро, България”
Политологът доц. Антоний Гълъбов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Доц. Гълъбов, все по-вероятна изглежда коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Какъв смисъл има тя обаче – принципно идеята на коалиция е получаване на мнозинство, което не би било възможно в случая?
Антоний Гълъбов: Така е, но от друга страна нека да се върнем към това, че всъщност от 2001г. насам това би било първата коалиция, обединяваща партии от едно и също политическо семейство. Най-общо казано това би било относително по-ясен профил в идеологически и политически план на едно коалиционно управляващо мнозинство. Големият въпрос е в това, че дизайнът на целия този процес даде дефект. От самото начало е ясно,
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.