Изпълних целта си - успях да подобря времето си! Това заяви секунди след плуването си на 50 м кроул на европейското в Рим най-бързият българин на малък басейн Дениел Нанков.

Диамантът в огърлицата от таланти на шампиона ПСК "Черно море" и другият БГ представител в тази дисциплина - Йосиф Миладинов, не успяха да намерят място на 1/2-финалите. В сутрешните серии Нанков завърши с 26-то време, спирайки хронометрите на 22,58 сек. С най-добро време за полуфиналите се класира холандецът Том де Боер - 21, 59 сек.

Личният треньор на Дениел Нанков- Никола Петров, изрази задоволството си от плуването на варненеца и уточни пред клубния сайт www.swimming.bg, че Дени е подобрил времето си с 16 стотни.

"Дениел подобри досегашното си време - 22,74 сек. с 16 стотни, което е много добре, особено за сутрешно плуване! Ако имаше шанс да плува следобед, както и на 100 м кроул, щеше да плува много по-бързо. Той е най-малкият в нашия отбор, докато Йосиф Миладинов и Калоян Лефтеров вече имат опит. Целият отбор се представя много стабилно!", коментира Никола Петров. И изрази възхищение от румънската сензация на европейското в Италия Давид Поповичи, който регистрира световен рекорд за юноши на 200 м кроул, заковавайки хронометрите на 1,42.97 мин.

Дениел Нанков сподели още, че е успял да развие дисциплината 50 м свободен стил, така както е искал.

"Тепърва с моя треньор ще правим анализи и ще отчитаме грешките, за да работя за преодоляването им. От малък съм спринтьор - 50 и 100 м свободен стил са моите основни дисциплини. Пожелавам си един ден да се класирам на финал на голям форум", коментира Нанков.

Варненецът допълни, че конкуренцията на 50 м кроул е най-жестока. "Една техническа грешка може ти коства медал или рекорд. Радвам се, че помежду ни с Йосиф Миладинов има конкуренция, това е голям плюс. Надявам се един ден и двамата да плуваме на финал. За вбъдеще искам да наблегна на повече физическа подготовка, скорост и издръжливост ", обобщи Нанков.

Освен на спортната, черноморецът жъне супер успехи и на житейската арена. Ултрабързият варненец е приет за студент в "Йейл юнивърсити" в Щатите и тепърва ще трупа академични знания в Алма матер на петима американски президенти.