Йоана Илиева спечели олимпийска квота за турнира на сабя в Париж. Тя триумфира в европейската квалификация в Люксембург с изключително силна игра и доказа, че е една от водещите състезателки в света. В надпреварата участваха 13 от най-добрите фехтовачки от Европа, като билет за Олимпиадата осигуряваше само първото място в състезанието.

Възпитаничката на фехтовален клуб "Свечников“, водена от националния треньор Ивайло Воденов, си осигури участие в олимпиадата с три победи, като не остави никакъв шанс на съперничките си. Бронзовата медалистка от Световното първенство в Милано игра вдъхновено, концентрирано и уверено, и заслужено ще участва на най-силния световен спортен форум.

Йоана Илиева започна участието си в турнира директно от втория кръг на елиминациите. В първата си среща тя се изправи срещу Сабина Мартис от Румъния, записа разгромна победа с 15:2 и си осигури място на полуфиналите. В следващия двубой, който й гарантираше среща за олимпийската квота, Илиева игра срещу Лариса Айфлер от Германия и отново победи, този път с 15:13. Във финала сабльорката ни се изправи срещу Нисанур Ербил от Турция. Илиева поведе за минути с 8:3, а след това не изпусна аванса си и спечели срещата с категоричното 15:5, с което взе и виза за Париж.