Съединените щати и техните европейски съюзници са готови да обявят нови сурови санкции срещу Русия във вторник, след като президентът Владимир Путин официално призна двата отцепили се региона в Източна Украйна, ескалирайки кризата на европейския континент, предава Reuters.

Украинските военни съобщиха, че двама войници са убити и 12 са ранени при обстрел от проруски сепаратисти в източната част през последните 24 часа, което представлява най-големият брой загинали тази година на фона на увеличаването на нарушенията на примирието.

Съобщението на Путин в понеделник предизвика международно осъждане и незабавни санкции на САЩ, като президентът Джо Байдън подписа указ за спиране на всякаква бизнес активност на САЩ в отцепилите се региони.

"Съединените щати ще наложат санкции на Русия за това явно нарушение на международното право и суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН, след извънредно заседание на Съвета за сигурност късно в понеделник.

"Можем, ще бъдем и трябва да бъдем обединени в нашите призиви Русия да изтегли своите сили, да се върне на масата на дипломацията и да работи за мир."

Министър в британското правителство каза, че руската инвазия в Украйна вече е в ход, така че Великобритания ще наложи санкции на Русия.

"Можете да заключите, че инвазията в Украйна е започнала“, каза министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

Великобритания заяви, че е изготвила санкции срещу тези, които са съучастници в нарушаването на териториалната цялост на Украйна, и тези мерки ще влязат в сила във вторник.

Франция и Германия също се споразумяха да отговорят със санкции.

Китай заяви, че е загрижен за влошаващата се ситуация и призова всички страни да проявят сдържаност, докато Япония заяви, че е готова да се присъедини към международните санкции срещу Москва в случай на пълномащабна инвазия.

Руският посланик в ООН Василий Небензя предупреди западните сили да "помислят два пъти" и да не влошават ситуацията.

Очевидец за Reuters е видял танкове и друга военна техника да се движат през контролирания от сепаратистите град Донецк в понеделник часове, след като Путин официално призна отцепилите се региони и нареди разполагането на руски сили за "опазване на мира“. Върху превозните средства не са се виждали отличителни знаци.

Украинските военни съобщиха на страницата си във Facebook, че са регистрирали 84 случая на обстрел от сепаратисти, които според тях са открили огън по около 40 населени места по линията на съприкосновение с тежка артилерия, в нарушение на споразуменията за прекратяване на огъня.

Руската информационна агенция "Интерфакс" цитира сепаратистки служител, който каза, че украинските сили са убили трима цивилни.

Русия отрича всякакъв план за нападение на съседа си, но е струпала войски по границите на Украйна и заплаши с "военно-технически" действия, освен ако не получи широки гаранции за сигурност, включително обещание, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО.

Високопоставен американски служител каза, че разполагането на руски войски в отцепилите се анклави не се очаква да получи в отговор най-суровите санкции, които Съединените щати и техните съюзници са подготвили в случай на пълномащабна инвазия, тъй като Русия вече има войски там.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в украинските региони на Донецк и Луганск – общо известни като Донбас, се отцепиха от контрола на украинското правителство през 2014 г. и се провъзгласиха за независими "народни републики“.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че признаването на независимостта на тези региони само ще подхрани напрежението и ще отдели населението, живеещо в регионите, от останалата част от тяхната страна, Украйна.

Русия трябва да ратифицира договорите си за приятелство с регионите, преди да може да обсъжда въпроси като точните граници на териториите, предаде агенция РИА, позовавайки се на външното министерство. Очаква се руският парламент да разгледа договорите за приятелство във вторник.

Украинският президент Владимир Зеленски, който получи подкрепа за солидарност след обаждане от американския президнт Джо Байдън, обвини Русия в разваляне на мирните преговори и изключи териториални отстъпки.

Нарастващите страхове от голяма война в Европа тласнаха цените на петрола до седемгодишен връх във вторник, докато резервните валути като японската йена повишиха стойността си, а акциите на световните борси паднаха. Рублата увеличи загубите си, докато Путин говореше, като в един момент достигна до курс от над 80 рубли за долар.

В дълго телевизионно обръщение в понеделник, видимо ядосан Путин каза, че Източна Украйна е древна руска земя. Той се задълбочи в историята още от Османската империя и изрази разочарование, че исканията на Русия за пренаписване на мерките за сигурност в Европа са били многократно отхвърляни.

"Смятам за необходимо да се вземе решение, което трябваше да бъде взето отдавна – незабавно да се признае независимостта и суверенитетът на Донецката народна република и Луганската народна република“, каза Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков