Държавната дума на Русия по време на пленарната сесия гласува проекторезолюция за признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, предава РИА Новости.

Както уточни председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин, документът ще бъде изпратен незабавно на държавния глава.

"Депутатите смятат, че признаването на ДНР и ЛНР ще създаде основания за гарантиране на сигурността и защита на жителите на републиките от външни заплахи, както и за укрепване на международния мир и регионалната стабилност“, подчерта той.

На 19 януари парламентаристи от Комунистическата партия на Руската федерация представиха проект на призив до президента на Русия за признаване на републиките в Донбас за независими държави и възможно най-ранни преговори с тяхното ръководство за създаване на правна основа за междудържавни отношения и регулиране всички аспекти на сътрудничество и взаимопомощ.

Според Володин Вашингтон ескалира напрежението, доставяйки оръжие на Украйна заедно с европейските страни, Киев продължава да не спазва Минските споразумения. Всичко това крие заплахи и рискове за живота на руските граждани, живеещи в ДНР и ЛНР.

Както лидерът на фракцията на Комунистическата партия в Държавната дума Генадий Зюганов каза за РИА Новости, ситуацията в Украйна е тревожна и приемането на заседание на Думата на някой от проектите за призиив към президента за признаването на ЛНР и ДНР ще бъдат крачка напред.

Превод и редакция: Юлиян Марков