Основното политическо събитие в сряда се оказа публикацията в испанския вестник El Pais на отговорите на САЩ и НАТО на предложенията за сигурност на Москва, пише руският вестник “Независимая газерта“

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че съдържанието на отговорите на САЩ и НАТО ще бъде публикувано веднага след получаването на отговорите. Той предположи, че източникът на изтичането ще бъдат американски съюзници, с които Вашингтон реши да обсъди руските предложения за сигурност, срещу което Москва възрази. Кремъл гледа на диалога между Руската федерация и Запада преди всичко като руско-американски. Три "писти“ за обсъждане на руските предложения (със САЩ, с НАТО и чрез ОССЕ) започнаха да се обсъждат в Москва едва след като Вашингтон отхвърли преговорите за сигурност изключително на двустранна основа.

И сега текстът на отговорите се появи в El Pais. Както централата на НАТО, така и Белият дом първоначално отказаха да потвърдят или отрекат автентичността на публикуваното. Всъщност подобен коментар направи и прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Но определен "дипломатически източник“ (очевидно в руското външно министерство) е казал на РИА Новости, че отговорите са реални. От това можем да заключим, че руските власти поне не са против реакцията на Запада да стане публична. Между другото, един от авторите на материала El Pais и очевидно този, чрез когото документите са стигнали до вестника, е фрийлансърът Ибай Арбиде Аса. Той е известен журналист, работещ за испанскоезичния журналистически консорциум Muzungu producciones.

Сега Ибай Аса е в Киев, така че изглежда логично да се предположи, че изтеклият текст е от Украйна.

Самите отговори се отличават преди всичко с факта, че са издържани в различни тоналности, което отбеляза и Лавров. НАТО отговоря на руските предложения по-емоционално и по-малко конкретно. "Съжаляваме, че Русия предаде истинските ценности, принципи и ангажименти, които помогнаха за развитието и формираха основата на отношенията между НАТО и Русия“, се казва например в документа. Отговорът на НАТО изразява ясна и недвусмислена подкрепа за "суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително Крим, в рамките на нейните международно признати граници“. Подчертава се също, че Алиансът "не може и не е готов да се откаже“ от основните си принципи, включително "политика на отворени врати“ при приемане на нови членове. Сътрудничеството на НАТО с Русия обикновено се разглежда като подновяване на контактите по различни теми – например консултации относно военни учения. По принцип публикацията на El Pais не добави нищо ново към вече известното за позицията на Алианса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано изложи по същество същите постулати, които се съдържат в документа, публикуван от испанския вестник.

Но отговорът на САЩ съдържа много нови моменти. По-специално, американците посочват, че концепцията за неделимостта на сигурността, залегнала в документите на ОССЕ, на която се основава Русия, "е една концепция в богатия контекст на голям брой задължения, които страните участнички в ОССЕ са поели една към друга, и не може да се разглежда отделно." Тоест САЩ са готови да свържат тези документи, които говорят за неделимостта на сигурността, с други споразумения. Може би дори с Будапещенския меморандум, който гарантира териториалната цялост на Украйна.

Съдейки по отговорите, САЩ се съгласяват да обсъдят отказа за разполагане на редовни войски и ракети на украинска територия. Между другото, интересно е, че Крим като част от Украйна не се споменава в американския отговор. Там само се изразява загриженост относно натрупването на руски военен потенциал на полуострова и "близо до украинската граница“. САЩ също така са готови да обсъдят мерки за възстановяване на доверието в областта на военните учения, да говорят за мерки за предотвратяване на инциденти в морето и във въздуха, когато самолети и военни кораби се приближават опасно един до друг. Но американците няма да говорят за ограничаване на военния потенциал на НАТО и САЩ. В крайна сметка той "е ограничен, пропорционален и напълно съвместим със задълженията, поети в съответствие с Основополагащия акт Русия-НАТО“.

Там, където американците са готови да направят компромис, е контролът на ракетите. Оказа се, че Съединените щати са готови, "в консултация със съюзниците и, където е уместно, с тяхното съгласие“ да докажат, че в Румъния и Полша няма ракети "Томахоук“, при условие че Москва "предостави ответни мерки за прозрачност по отношение на две наземни -базирани ракетни съоръжения по наш избор на територията на Русия.

По-рано Путин изрази загриженост, че тези ракети могат да се появят близо до руските граници. И така, на 1 февруари, на пресконференция след среща с унгарския премиер Виктор Орбан, той говори за Полша и Румъния. "Има системи, на които можете да инсталирате "Томахоук“ - атакуващи ракети. Това не е ли заплаха за нас?" каза президентът.

***

Москва. Въпреки призивите на Москва Вашингтон продължава да ескалира напрежението в Европа, включително чрез изпращане на войници в страни близо до границите на Русия. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от "Российская газета“.

Пентагонът обяви, че временно изпраща допълнителни войски в Европа на фона на ескалацията на кризата около Украйна.

"Ние постоянно призоваваме нашите американски колеги да спрат ескалацията на напрежението на европейския континент. За съжаление американците продължават да правят именно обратното", каза Песков на брифинг в отговор на искане да коментира действията на американските власти.

Говорителят на Кремъл изтъкна, че в случая става дума не само за провокативни изявления, че скоро предстои война, а "за изпращане на американски войници в европейски страни близо до нашите граници“. "Очевидно това не са стъпки, които целят деескалация на напрежението, а напротив, това са действия, които водят до нарастване на това напрежение. Това е единственият начин по който можем да се отнесем към това", подчерта Дмитрий Песков.

***

Виена. Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Русия умишлено "условно" е напълнила газовите хранилища в Европа, което е довело до значително покачване на цените на газа, цитира думите му руския вестник “Коммерсантъ“.

"Очевидно имаше добре координирана стратегия на Руската федерация и концерна "Газпром“. Хранилищата бяха само условно запълнени, което доведе до факта, че цената на газа наистина се повиши драстично. Снабдяването (с газ-бел.ред.) е осигурено, но, разбира се, поради цената, ситуацията е напрегната. Газът стана по-скъп от всякога“, каза Нехамер по време на реч пред Федералния съвет на Австрия.

По-рано, на 1 февруари, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в ефира на телевизионния канал "Дожд" заяви, че не обвинява Русия за увеличение на цените на газа. Според него това се е случило поради няколко фактора. Също в същия ден Газпром съобщи, че до края на януари европейските подземни газови хранилища (UGS) са били изпразнени с 82% от обема на газ, изпомпван през лятото.

Припомняме, че до декември 2021 г. цената на газа достигна над 2150 долара за 1000 кубически метра, но към февруари падна до 900 долара за 1000 куб.м на фона на увеличаването на доставките на газ за Европа на "Газпром“.

През септември група евродепутати изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за разследване на действията на "Газпром“ заради по-високите цени на газа.