Специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак и пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар повториха в първия си ден в Прищина, че подкрепят продължаването на диалога Белград-Прищина и интеграцията на целия Западен Балкан в ЕС, предава "Радио и телевизия Сърбия“ (РТС).

Лайчак и Ескобар, които са на тридневно посещение в Косово, се срещнаха поотделно с Вьоса Османи и Албин Курти. Основната грижа на двамата международни служители е как да рестартират диалога и да постигнат споразумение между двете страни.

Лайчак и Ескобар идват заедно в Прищина за първи път, което, както оцени Лайчак, показва, че Европейският съюз посредничи в диалога със силната подкрепа на САЩ. Втората цел на посещението е да чуят как виждат продължаването на процеса в Прищина и Белград и, третата, да обсъдят някои актуални въпроси.

Неотложен въпрос, който трябва да бъде разрешен, е правото на сърбите да гласуват в своите населени места на изборите, организирани от властите в Белград, какъвто беше случаят в Косово през всичките години преди референдума този месец, когато властите в Прищина го забрани.

Президентът на Косово Вьоса Османи каза на Лайчак и Ескобар, че изясняването на съдбата на изчезналите лица в Косово в диалога трябва да се третира като приоритет.

Тя обвини Белград, че не прилага споразумението, и поиска от международни представители да позволят на Прищина равно третиране при продължаването на диалога.

Лайчак и Ескобар настояха, че трябва да се създаде съюз на сръбските общини, по модела, договорен от Прищина и Белград, да се намери решение за електричеството в Северно Косово и да се изясни съдбата на около 1600 изчезнали.

В отделен разговор премиерът на Косово Албин Курти информира Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, че правителството в Прищина подкрепя преговорния процес в Брюксел и е ангажирано с него, при условие че "конституционността, териториалната цялост, суверенитетът и законите на Косово останат непокътнати“.

Курти каза, че е готов да отговори на всички искания на всички граждани на Косово и че Прищина иска помощ от ЕС за участието в НАТО и европейската интеграция.

След срещата с Курти Мирослав Лайчак заяви, че е дошъл с Ескобар в Прищина, за да предаде ясно послание, че ЕС и САЩ работят върху нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

"Това беше добра възможност да обсъдим плановете си за следващите седмици и месеци и ще продължим разговорите. Ще останем тук до сряда и се надяваме да имаме по-ясна картина какво да очакваме от бъдещето и как трябва да бъде построен процесът“, каза Лайчак.

Освен това той добави, че подробностите ще бъдат оповестени по-късно, но за начало той е много доволен от визитата си в Прищина.

Ескобар каза на пресконференция, че САЩ подкрепят диалога и интеграцията на целите Западни Балкани в ЕС.

"Виждаме изключителни възможности за Косово и региона. Вие сте европейци, вие сте икономически, културни и исторически европейци. Работихме с европейските колеги, за да признаем Западните Балкани като голяма възможност, а не като опасност. Ние насърчаваме всички страни да видят Западните Балкани като потенциален бъдещ член.Диалогът има пълната ни подкрепа“, каза Ескобар.

Лайчак и Ескобар пътуват от Прищина за Белград в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов