Американският външнополитически анализатор Том Роган разкритикува остро Германия, като заяви, че тя води "абсурдна“ външна политика и действа в полза на Владимир Путин, пише Daily Express.

Това се случи, след като Германия отказа да изпрати оръжие в Украйна и попречи на Естония да изпрати оръжия, произведени в Германия.

Роган сочи и отношението на Германия към "Северен поток 2“. Този тръбопровод на стойност 11 милиарда долара може да осигури сравнително евтина топлина на 26 милиона домакинства в Германия. Берлин все още не е дал окончателната си резолюция, но Съединените щати вярват, че Русия може да използва този тръбопровод, за да подкопае енергийната и националната сигурност на страните от ЕС, както и че ще увеличи влиянието на Москва в Европа.

Ето защо Роган казва: "В ситуация, в която над европейската сигурност надвисва критична заплаха за идеалите на ЕС и Германия като демократична федерална република, германската политика не само не е в съответствие с тези ценности и интереси, но е в съответствие с интересите на Русия“.

Коментаторът обяснява, че: "Не само енергийната й политика е от полза за Владимир Путин и пряко в ущърб на страни като Полша и балтийските държави, и особено Украйна. Същото е в политиката за сигурност, където е налично не само нежелание просто да се предостави на Украйна легално военно оборудване, но и има опит да се попречи на други държави да прехвърлят тези оръжия в Украйна. Според него решението на Германия да изпрати 5000 каски в Украйна е абсурд, доведен до нелепост.

Роган не пропуска да отправи критики към Германия и за отношението й към Китай, който той нарече "най-голямата заплаха за международния ред и демокрация“. Според него Германия се отнася към Китай по същия начин като с Русия.

По-рано подобни упреци отправи и ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, според когото сдържаната позиция на германските власти по украинската криза е довела до загуба на репутация и доверие в Германия от редица партньори.

Превод и редакция: Иван Христов