Германия съобщи в сряда за нов рекорд от 164 000 заразени с COVID-19 за един ден, докато долната камара на парламента се готви да обсъди предложения за изискване или силно насърчаване на жителите да бъдат ваксинирани, съобщава Reuters.

Около 75% от населението е получило поне една доза ваксина - по-малко, отколкото в други западноевропейски страни като Франция, Италия или Испания, където съответните показатели са 80%, 83% и 86% - и кампанията за ваксинация на практика е спряла.

Предложенията, които се обсъждат, включват изискване всички пълнолетни жители да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 или само тези над 50 години, или просто изискване всички, които не са били ваксинирани, да получат консултация.

В началото на пандемията от коронавирус Германия беше по-успешна от много от своите колеги в ограничаването на инфекциите чрез проследяване на случаите и карантини.

Но от миналото лято скептицизмът към ваксините и спадът в регионалната координация взеха своето и общественото недоволство нарасна.

166-те смъртни случая, регистрирани в сряда, доведоха общия брой на жертвите на COVID-19 в Германия до 117 126.

В услугата за съобщения Telegram бяха разпространени различни призиви за протести пред сградата на парламента на Райхстага преди и по време на дебата.

Противниците на задължителната ваксинация твърдят, че тя нарушава втория член от конституцията, който гарантира на гражданите контрол върху собствените им тела.

В проучване на Allensbach, публикувано в сряда от вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, делът на тези, които могат да си представят, че участват в протести срещу мерките срещу коронавируса, се е удвоил до 12% за една година.

Превод и редакция: Иван Христов