Няколко големи държави от НАТО призоваха Йенс Столтенберг да продължи да работи като генерален секретар на Алианса след изтичането на настоящия му мандат в началото на октомври. Това съобщи в петък норвежкият вестник Verdens Gang, позовавайки се на свои източници.

Според изданието, по-специално, САЩ и Германия са били сред страните, които са поискали Столтенберг да остане на поста генерален секретар. Вестникът посочва, че дори след като през декември e станалo известно, че той кандидатства за длъжността гуверньор на Централната банка на Норвегия, ръководители на страните от Алианса са го попитали дали иска да продължи да работи на настоящия си пост.

В края на 2021 г. генералният секретар на НАТО каза, че е много мотивиран да започне работа като гуверньор на Норвежката централна банка, но ако изборът падне върху неговата кандидатура, той няма да може да направи това, докато не изтече мандата му в НАТО .

Според норвежките медии повечето партии в норвежкия парламент не подкрепят кандидатурата на Столтенберг за поста ръководител на Централната банка. По-специално, няколко политици изразиха загриженост относно това колко независим ще бъде той в тази роля, като се имат предвид връзките му с управляващата Работническа партия, на която преди това беше лидер. Окончателното решение за новия гуверньор на Централната банка обаче ще вземе правителството.

Столтенберг, който преди това беше два пъти министър-председател на Норвегия (2000-2001 и 2005-2013), ръководи Северноатлантическия алианс от 1 октомври 2014 г. Мандатът му на този пост беше удължаван два пъти, сега той ще заема тази длъжност до 30 септември 2022 г., така че той се очаква да заема поста генерален секретар общо най-малко осем години.

Превод и редакция: Юлиян Марков