НАТО е инструмент за конфронтация, затова Русия е загрижена от всякакво разширяване на този алианс. Това каза пред журналисти в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроса дали Руската федерация е загрижена за евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, предава ТАСС.

"Разбира се, всяко разширяване на НАТО тревожи Русия. НАТО не е институция за развитие, НАТО е инструмент за конфронтация“, подчерта Песков.

Русия не преговаря със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност от позиция на силата, няма и не може да има място за ултиматуми, заяви представителят на Кремъл.

"Просто ситуацията достигна толкова критична точка по отношение на общоевропейската сигурност и по отношение на националните интереси на страната ни, които са неразделна част от Европа и архитектурата на европейската сигурност, че не можем, за съжаление, да се поколебаем. по-нататък и ние трябва конкретно да отговорим на тези опасения, които бяха изразени“, поясни Песков.

Руската федерация не би искала да "излива заплахи и ултиматуми“, подобно на американските официални лица, на фона на продължаващите преговори с НАТО и Съединените щати.

"Не бихме искали като американските служители да бомбардираме със заплахи, ултиматуми, да предвиждаме висока цена, кой какво ще плати. <...> Ако водим преговори, ние ги водим културно, ние сме отворени за този диалог, нашите дипломатите са запазили дипломатическите традиции въпреки тежката ситуация. Ние все още предпочитаме първо да говорим, а след това да оценяваме и да правим прогнози“, каза говорителят на Кремъл.

По думите на Песков, Русия би искала първо да преговаря с НАТО и САЩ и след това да дава оценки.

Превод и редакция: Иван Христов