Президентът на Русия Владимир Путин създаде криза в Украйна, която оставя на Запада само лоши избори. Досега избягвахме най-лошото, но британското правителство не може да си позволи да си затваря очите за събитията по източната граница на Европа, пише Робърт Дженрик, депутат от Консервативната партия в британския парламент и бивш министър на жилищното строителство на страниците на британския вестник The Daily Telegraph в материал, представен без редакторска намеса и от името на автора.

Путин мобилизира армия в безпрецедентен мащаб: 75% от всички батальонни тактически групи в Русия сега са съсредоточени по границите на Украйна. Неговият ултиматум към НАТО е несериозно дипломатическо усилие да провокира отказа на Запада и да подхранва координираната кампания за дезинформация на Кремъл, чиято същност е, че НАТО по някакъв начин е в настъпление

От гледна точка на Путин, той има стимул да действа сега. Съединените щати са фокусирани върху Китай, така че военната подкрепа за Украйна изглежда малко вероятна. Същевременно голяма част от Европа сега е силно зависима от руския газ – в резултат от десетилетия на зле обмислени енергийни политики – така че не може да си позволи да налага санкции, които биха били най-болезнени за Русия.

Не искам да кажа, че инвазията непременно ще се случи. Всичко това може да бъде умишлен блъф за спечелване на отстъпки от НАТО. В крайна сметка всяка инвазия би нанесла значителни щети на целите на Путин. В допълнение към кървавия, скъп и продължителен конфликт, който ще избухне в Украйна, това несъмнено ще насърчи НАТО да засили присъствието си в Източна Европа – държави, които Путин смята за законно притежание на Русия.

При планирането на следващия ход Путин, разбира се, ще обмисли доста неясните "мащабни последици“, които Г-7 му обеща в случай на нахлуване. Путин е скептичен към подобна реторика. Това ще изисква истинска решителност – не само думи, но и дела.

Но истината е, че такава единна позиция е невъзможна в разцепена Европа. Досега Великобритания беше най-лоялният европейски партньор на Украйна. Задълбочихме икономическото си партньорство и осигурихме военно обучение на 21 000 украински войници чрез операция "Орбитал“.

За да ограничим Русия, трябва да убедим нашите по-скептични европейски приятели да предприемат колективно серия от трудни и конкретни мерки, ако Путин ескалира ситуацията. Координираният отговор на отравянето на Скрипал показва колко ефективна може да бъде Великобритания като обединяваща сила. Набор от строги санкции, които могат да причинят сериозни икономически щети на руската икономика, ясно разгласени, заедно с продажбата на отбранителни оръжия на Украйна - досега блокирана от Германия - трябва да действат като двата стълба, на които трябва да разчита всеки антируски пакет .

Берлин трябва да бъде в центъра на нашите дипломатически усилия. Промяната в германското правителство дава възможност да се изостави катастрофалната енергийна политика, която допринесе за влошаването на сигурността на Украйна. "Северен поток-2“ сложи край на статута на Украйна като транзитна страна (и улесни нахлуването в тази страна), обогати Кремъл и, като направи Европа зависима от руската енергия, ограничи способността ни да действаме. Предотвратяването на пускането в експлоатация на "Северен поток 2“ е най-голямата стъпка, която Европа може да предприеме за укрепване на своята – и нашата – колективна сигурност. Външният министър на Германия Аналена Бербок и министърът на икономиката Робърт Хабек са двама влиятелни хора в коалицията, които споделят възгледите на Великобритания. И трябва да убедим по-скептичния нов германски канцлер Олаф Шолц.

Докато се връщаме към бурната 2021 г., става ясно, че събитията в Афганистан ще бъдат един от онези определящи моменти, които бъдещите поколения ще помнят. Време, когато западната решимост беше изпитана и беше установено, че такава силно липсва. Русия, Китай, Иран и другите ни противници видяха, че САЩ и техните съюзници залитнаха. Нека това послужи като отрезвяващо напомняне за това колко бързо може да се влоши ситуацията и трагичните последици, които могат да възникнат, ако не се фокусираме върху целите си. Ако искаме да следваме положителната и проактивна външна политика, която е в основата на глобалната Великобритания, трябва да можем да се справяме с вътрешни и международни кризи едновременно.

Това е тест за волята и способността ни да работим с нашите съюзници. И скоро ще видим дали сме се справили със задачата.

Превод: Юлиян Марков