Новият канцлер на Австрия Карл Нехамер призова Германия да създаде стратегическо партньорство в икономическата и фискалната политика в рамките на Европейския съюз, пише Die Welt. Според Нехамер Виена и Берлин трябва ясно да демонстрират пред Брюксел позицията си срещу съвместните дългови задължения на Общността. Както отбелязва вестникът, тази стъпка показва, че Австрия активно търси съюзници срещу Италия и Франция в полза на консолидирането на дълга.

"Вярвам, че стратегическото партньорство между Германия и Австрия в рамките на ЕС е много важно. Трябва да го развием. Мисля например за икономическата и бюджетната политика. Берлин и Виена трябва да дадат ясно да се разбере на Брюксел, че сме против постоянен дългов съюз“, подчерта австрийският канцлер.



Според Нехамер Австрия и Германия трябва да действат координирано, за да гарантират, че издаването на общ дълг от Европейската комисия в отговор на спешната криза, причинена от пандемията от коронавирус, ще бъде "еднократно действие и няма да стане основа за допълнителни съвместни ангажименти“. Нехамер подчерта, че в противен случай на данъкоплатците в Германия и Австрия ще се стовари "тежко бреме“. За да се избегне това са необходими "силни партньори“.



Планът за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавируса предвижда отпускане на 750 милиарда евро чрез емитиране на общоевропейски дълг, т.е. чрез заем на финансовите пазари. В случай че една или повече държави не могат да изплатят дълговете си, останалите членки на ЕС ще трябва да ги покрият за своя сметка.



Нехамер каза, че има тесни връзки между двете страни: "По време на пандемията видяхме колко е важно Германия и Австрия да общуват помежду си и да търсят решения заедно. Ние сме две съседни държави, които са много тясно свързани“. Регионите в германско-австрийската гранична зона, каза още той, "са напълно сраснали“.



Карл Нехамер пое поста на федерален канцлер на Австрия в началото на декември, наследявайки изпълняващия длъжността Александър Шаленберг и дългогодишния канцлер Себастиан Курц, които напуснаха политиката след обвинения в корупция.



При Курц отношенията между Виена и Берлин бяха доста напрегнати. Както отбелязва вестникът, бившият канцлер "раздразни“ Ангела Меркел с твърдата си миграционна политика. На първо място той заложи на строгата защита на външните граници на ЕС, а не на разпределението на мигрантите между всички страни-членки на основата на солидарност. Той също така поиска строги икономии и отхвърляне на задълженията по съвместен дълг в еврозоната.



Позицията на Нехамер се различава малко от тази на Курц, подчертава авторът на статията. Той обаче "явно се надява да намери съюзник в Европа“, особено в лицето на федералния финансов министър Кристиан Линднер, председател на Свободната демократическа партия. Заедно с Дания, Финландия, Швеция и Нидерландия, Австрия е една от т. нар. "слаби държави“ в ЕС, които разчитат на строги икономии и финансова независимост на страните-членки.



От друга страна, Франция и южноевропейските държави като Италия и Испания настояват за по-нататъшно консолидиране на дълговите задължения и въвеждане на поста финансов министър на ЕС. През новата година конфликтът ще ескалира. Европейската комисия е недвусмислено на страната на Франция и Италия, пише Die Welt.

Превод и редакция: Тереза Герова