Част от персонала на белгийската национална авиокомпания Brussels Airlines започна стачка в понеделник с искания по-добри условия на труд, съобщава телевизионният канал RTBF.

"Тази [стачка] ще засегне 25% от пътниците, ние се свързахме с всички тях, за да намерим алтернативни решения“, увери говорителят на авиопревозвача Ким Данен.

Авиокомпанията ще изпълнява само половината от 116-те полета, предвидени за деня. Пасажерите, чиито полети са отменени, ще могат или да използват други полети на групата Lufthansa, която притежава Brussels Airlines, или да пътуват с по-късни полети на авиокомпанията.

"Приоритет беше даден на полетите на дълги разстояния, които нямат алтернатива, и полетите с добра заетост“, обясни Данен.

Според RTBF през последните дни в компанията се наблюдават "остри социални конфликти“. Условията на работа в Brussels Airlines са непоносими, според Обединения профсъюз, организиращ стачката. Уточнява се, че в последно време е намалено времето за почивка между полетите, както и заплатите и някои бонус плащания.

Превод и редакция: Тереза Герова