Разпространението на новия вариант на COVID-19 "Омикрон“ в европейските страни увеличава натиска върху политиците и в Германия. Поради това федералното правителство и представителите на властите в провинциите ще обсъдят как да процедират в създалата се ситуация на специална среща във вторник. Провеждането й бе договорено от канцлера Олаф Шолц (ГСДП) и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст (ХДС), който е и председател на конференцията на министрите, пише националният ежедневник Die Zeit.

Целта е да се обсъдят подготвителни мерки за защита на критичната инфраструктура и други мерки за намаляване на контактите, които имат за цел да предпазят здравната система от предстоящо претоварване. Експертният съвет по-рано препоръча бързи допълнителни ограничения за контактите, припомня изданието.

В медиите вече се появи информация от правителствени кръгове, че максималният брой посетители за събития на закрито може да бъде намален наполовина от разрешените в момента 50 души. Същата мярка ще бъде приложена и за събиранията на открито (в момента 200 души). Обмисля се и закриване на клубове. Според доклада се очаква ограниченията да влязат в сила едва след празниците.

Федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах изключи локдаун преди Коледа. През уикенда обаче имаше нарастващи призиви за ранни консултации между федералните и регионалните власти. "Нуждаем се от обща стратегия срещу "Омикрон“, каза Вюст. Премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман ("Зелени“) каза, че е "много разтревожен“ от ситуацията в страната.

В началото на декември представителите на федералните и регионалните власти се споразумяха, наред с други неща, за строги ограничения за контакт за неваксинирани хора. "В същото време кампанията за ваксинация трябва да бъде значително засилена“, казват сега експертите. Бустърните ваксинации трябва да продължат и да се ускорят допълнително през празниците с всички налични средства.

"Омикрон“ се разпространява бързо в европейските страни. От днес в Нидерландия се въвежда нов, по-строг локдаун; Дания също затваря голяма част от обществения живот. Според експерти националните и международните модели на динамиката на инфекциите и възможните пикови случаи показват "ново качество на пандемията“.

За да забави разпространението на "Омикрон“ в Германия, федералното правителство ограничи влизането от Великобритания и класифицира страната като зона с вирусен вариант - това е най-рисковата категория. Двуседмична карантина важи за влизащите в страната, включително тези, които са били ваксинирани, и тези, които са се възстановили. Тя не може да бъде съкратена дори чрез представяне на отрицателни тестове.

***

Лондон. Министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак се противопостави на въвеждането на нови ограничителни мерки за борба с разпространението на COVID-19, като вместо това предложи да се изчака изясняване на епидемичната картина в страната, пише британският вестник The Times.

Сунак предлага да не се вземат прибързани решения във връзка с активното разпространение на новия вариант на SARS-CoV-2 в страната – "Омикрон“, което може да струва на икономиката милиарди долари загуби. Така той се присъедини към лагера на поне 10 министри, които се противопоставят на въвеждането на нови ограничения, които поставят под въпрос точността на моделиране на развитието на епидемичната ситуация в страната.

От своя страна старши научният съветник на британското правителство Патрик Валанс смята, че нови ограничения трябва да бъдат въведени възможно най-скоро, за да се предотврати претоварването на Националната здравна служба (NHS).

Според Sky News и редица други британски медии, правителствените експерти препоръчват властите на кралството да въведат строги ограничителни мерки възможно най-скоро, предупреждавайки, че през януари дневният брой на хоспитализираните пациенти с COVID-19 може да се утрои от сегашните 900 до 3000 души. Изключително бързият темп на разпространение на щама "Омикрон“ също заплашва да доведе до временен недостиг на работна ръка в редица ключови индустрии и социални услуги, включително лекари. За смекчаване на потенциалната криза експертите препоръчват да не се чака с драстичните мерки до Коледа.

***

Брюксел. На фона на решението на управляващите в съседните на Белгия страни да обявяват строги ограничения в отговор на нарастването на броя на заразени с коронавирус и разпространението на новия му вариант "Омикрон“, министърът на здравеопазването на Валония Кристи Мореале увери, че в момента правителството не обмисля въвеждането на локдаун, отбелязва изданието The Brussels Times.

Говорейки за RTL-TVi в неделя, Мореале каза, че стриктният локдаун – какъвто влиза в сила днес в Нидерландия - "не е на масата за правителството на този етап“.

Тя изтъкна някои важни разлики между състоянието на общественото здраве в Нидерландия и Белгия; по-специално фактът, че три пъти повече белгийци са ваксинирани с трета доза срещу COVID-19.

Независимо от това, Мореале подчерта необходимостта от "удвояване на третите дози: от съществено значение е всеки, който отговаря на условията, да отиде в център за ваксинации“. Освен това тя подчерта колко е важно да се спазват другите мерки за защита – проветряване, носене на маска, социално дистанциране и ограничаване на броя на близките контакти.

Макар да отрече планирането на локдаун, Мореале също подчерта, че Белгия не трябва да облекчава действащите в момента разпоредби.

Белгия все още не е решила как ще се развие стратегията й за борба с коронавируса, след като последните мерки бяха въведени преди две седмици. Въпреки това, тъй като съседни страни като Нидерландия и Франция удвояват усилията си за предотвратяване на разпространението на вируса, малко вероятно е настоящите ограничения да бъдат облекчени на следващия Консултативен комитет, който трябва да се проведе в сряда, 22 декември.

Междувременно в неделя в Брюксел се проведе третата за този месец демонстрация срещу санитарните ограничителни мерки и евентуалното въвеждане на задължителни ваксинации. Както на предишните две, и на последната се стигна до сблъсъци с полицията.

***

Виена. От днес влизането в Австрия ще бъде разрешено само за ваксинирани срещу COVID-19 и възстановили се от инфекцията, като тези категории хора трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус. Това обявиха в края на миналата работна седмица от Министерството на външните работи на страната, припомня националният ежедневник Der Standard.

"От 20 декември за влизане от всички държави се въвежда задължителното правило "2P+“ (ваксинирани, преболедували и с PCR тест).

Изключение от правилото се прави за ваксинирани с бустърна доза ваксина, бременни жени с противопоказания за ваксина, транзитни пътници, обучаващи се и за пътуване до работа в международни организации. За да влязат в страната те ще се нуждаят единствено от отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Гражданите на Австрия и останалата част от Европейския съюз, които не са били ваксинирани или не са преболедували коронавирус, трябва да преминат през електронна регистрация и да спазват 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на петия ден, ако представят отрицателен PCR тест.

Австрийското здравно министерство обясни, че се въвеждат ограничения, за да се предотврати разпространението на новия вариант на коронавируса – "Омикрон“. Срокът на валидност на PCR теста за влизане не трябва да надвишава 72 часа. Ангола, Замбия и Малави са добавени към списъка на страните, където се разпространяват опасни варианти на коронавируса. Кацането на пътнически самолети от тези страни е забранено, съобщиха още от Министерството на здравеопазването.

***