Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц (ГСДП) се обяви против обвързването на сертифицирането на "Северен поток 2“ с усилията за деескалация на кризата в Украйна. "Газопроводът е проект на частния сектор“, цитира националният ежедневник Die Welt думите на Шолц след срещата на върха в Брюксел на държавните и правителствените лидери на страните от Европейския съюз.

За въвеждане в експлоатация, спазването на европейското законодателство трябва да бъде изяснено в един аспект. "Властите в Германия решават това доста аполитично“, подчерта политикът от ГСДП. Това е "различен въпрос“ от сегашните усилия за предотвратяване на нарушаване на украинските граници, категоричен бе Шолц.

Тръбопроводът завършен преди седмици. Федералната мрежова агенция взема решение относно издаването на разрешителното за експлоатация. Газопроводът отдавна е критикуван от САЩ, но и от някои страни от ЕС. Те се опасяват, че чрез него ЕС ще стане твърде зависим от Русия за енергийни доставки.

На срещата си върха ЕС единодушно заплаши Русия с отговор в случай на нападение срещу Украйна. В съвместно изявление на държавните и правителствените ръководители бе подчертано, че Русия трябва незабавно да отслаби напрежението, причинено от разполагането на войски на границата с Украйна и агресивната реторика. Всяка по-нататъшна военна агресия ще има "огромни последици и високи разходи“.

Дискусия за ядрената енергетика

Шолц също омаловажи продължилия месеци дебат за класифицирането на ядрената енергия като екологична технология. "Въпросът е напълно надценен“, каза Шолц на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон. "Става дума за оценка на дейността на компаниите – важно за тези, които искат да инвестират пари“.

Интензивността на дебата показва, че инвестирането на средства е важна тема, каза Шолц. В крайна сметка обаче отделните държави решават кой път искат да поемат по отношение на изграждането на бъдеще без вредни емисии.

В основата на изявленията му е дискусия, която се води от месеци за т.нар. таксономия на ЕС, която има за цел да класифицира кои области на икономиката се считат за екологични. Гражданите и инвеститорите трябва да получават ясна информация за устойчивите финансови продукти.

Франция произвежда голяма част от електроенергията си в атомни електроцентрали и затова иска да включи ядрената енергия в таксономията, Германия досега беше против. "Имаме различни модели на производство на електроенергия“, каза Макрон. Трябва да се намери решение за таксономията, което да позволи на двете страни да насочват частни пари в своите индустрии.

Германия и Франция водят интензивни преговори за таксономията, включително с Комисията на ЕС, която отговаря за нея, отбеляза още Шолц. Очаква се властта в Брюксел да представи т. нар. делегиран акт следващата седмица, който най-накрая ще изясни въпроса. Смята се, че е вероятно определени газови и атомни електроцентрали да бъдат включени в таксономията - поне временно.

Превод и редакция: Тереза Герова