Сега Руската федерация покрива 40% от нуждите на Гърция от природен газ и дори увеличава доставките, докато САЩ ги съкращават, вместо това продават газа си на по-висока цена в Далечния изток. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю на английски за гръцкия телевизионен канал ANT1. Разговорът се проведе в навечерието на срещата между руския лидер Владимир Путин и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Сочи на 8 декември. В сряда вечерта в ефир се появиха първите фрагменти от интервюто, което беше показано изцяло в петък вечерта, предава TACC.

"Знаете ли колко процента от нуждите на Гърция от природен газ се покриват от Русия?" попита Песков кореспондента на канала. - Малко над 40%. Русия продължава да изпълнява всички свои задължения към гръцките купувачи и ще продължи да го прави. Дори увеличихме доставките по съществуващи дългосрочни споразумения. Знаете ли какво се случи с американските доставчици? Те намалиха доставките за Гърция с 43%, защото започнаха да доставят газ за Далечния изток и югоизточния регион, тъй като там природният газ е малко по-скъп."

Според Песков става дума за "взаимозависимост на ЕС и Русия в тази област, която носи стабилност и предвидимост“. "Това се опитваме да обясним на европейците, но Брюксел – не разбираме защо – избра спот пазара и възобновяемите енергийни източници. – отбеляза той.

Репортерът попита прессекретаря дали Москва ще помогне на гърците, които бяха силно засегнати от покачването на цената на природния газ. "Искате ли да доставяме природен газ безплатно?“ – попита в отговор Песков. Според говорител на Кремъл цените на природния газ са стабилни. Според говорителя те са скочили "на спот пазара, а цените по съществуващите споразумения са обвързани с определени формули, базирани на цената на петрола".

Превод и редакция: Юлиян Марков