Изпълняващият длъжността министър-председател на Чешката република Андрей Бабиш се изказа в подкрепа на дипломатическите преговори на НАТО с Руската федерация, при условие че Русия разреши ситуацията близо до границите си с Украйна. Думите на премиера, който коментира резултатите от телефонните консултации между президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на държавите от Букурещката деветка (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Естония), са цитирани от националното радио Cesky Rozhlas .

"Ако Русия намали напрежението [на границата с Украйна], тогава ние (Чешката република) няма да се намесваме в дипломатическите преговори [между Русия и НАТО], но топката [на политическото поле] сега е в Русия“, каза Бабиш. Евентуалните преговори с Русия ще трябва да се проведат с участието на всички държави-членки на НАТО. Нито една държава не бива да има усещането, че е изключена от този процес на преговори“.

Бабиш подчерта, че никой не иска военен конфликт между Руската федерация и Украйна. "Всички ние [държавите-членки на НАТО] сме заинтересовани от намаляване на напрежението на границата между Украйна и Русия“, каза още той.

Превод и редакция: Тереза Герова