Датската Saxo Bank излезе с предвижданията си за предстоящите важни събития по света през следващата година.

Компанията всяка година публикува "шокиращи прогнози“. По принцип те са за серия от малко вероятни и подценени събития, поради които обаче финансовите пазари могат да бъдат засегнати от много мощна "ударна вълна“. Това не е официалната пазарна прогноза на банката, а по-скоро предупреждение за потенциални заплахи за инвеститорите.

Проблеми за САЩ

Според авторите, САЩ ги очаква смут през следващата година. Президентските избори през 2020 г. уплашиха много американци, тъй като Доналд Тръмп първоначално отказа да признае поражението. Това доведе до вълна от протести и дори опит да се предотврати официалното публикуване на резултатите.

Поради това през следващата година ситуацията рискува да ескалира до краен предел след междинните избори за Сенат и Камара на представителите.

"Една или двете партии ще се противопоставят на потвърждаването на вота, в резултат на което новият Конгрес няма да може да се сформира и заседава в планирания първи ден – 3 януари 2023 г. ... В началото на 2023 г. ще се очертае пълномащабна конституционна криза“, се казва в прогнозата.

Освен това до края на 2022 г. заплатите на половината от американците с по-ниски доходи ще се повишат с 15 процента. От една страна ще се отрази дефицитът на кадри, който се формира на фона на пандемията , а от друга - опитите на компаниите да намерят мотивирани и квалифицирани служители, които да могат да диктуват условията си на дефицитния пазар. .

В резултат на това това допълнително ще се покачи инфлацията: до началото на 2023 г. тя ще достигне годишен темп от над 15% - за първи път от Втората световна война. Системата на Федералния резерв "в отчаян опит за умиротворяване“ ще се опита да затегне паричната политика, но стъпките ще бъдат твърде късни, смятат експертите.

Според Министерството на труда на САЩ инфлацията през октомври 2021 г. е била 6,2% на годишна база - най-високият процент от 30 години. Той нарасна рязко на фона на икономическото възстановяване, вливания на средства от Конгреса и Федералния резерв, както и смущения във веригата на доставки. В същото време директорът на Резерва Джером Пауъл призна през ноември, че е време да спрем да наричаме инфлацията временна.

Нова студена война

Хиперзвуковите оръжия ще направят традиционната и дори ядрената военна техника остаряла и през 2022 г. може да започне масова надпревара във въоръжаването, която ще включва Русия, САЩ, Китай, ЕС и Индия, твърдят банковите експерти.

Според авторите на прогнозата през 2022 г., "съдейки по приоритетите за финансиране“, именно хиперзвукът и космосът ще се превърнат в "сърцето“ на нов етап от задълбочаващото се съперничество между САЩ и Китай – и на икономически, и на военния фронт. Други големи сили също ще се присъединят към натрупването на оръжия.

Също така се отбелязва, че новото оръжие може да разклати вярата в принципа на взаимно гарантирано унищожаване в случай на ядрена война, тъй като скоростта и маневреността на хиперзвуковата технология пораждат убеждението, че превъзходната защита може напълно да предотврати атака и дори да създаде нови възможности за първи удар.

Медицинска революция

Учените през 2022 г. ще направят пробив в биомедицината, което допълнително ще увеличи продължителността на живота с 25 години, но това може да доведе до мащабни екологични и финансови кризи, предполагат в Saxo Bank.

Ново средство може да забави стареенето и дори да подмлади вече остарели клетки, така че в бъдеще 80 години ще бъдат равнозначни на 50, очакват експертите.

"Представете си, че почти всеки може да очаква да живее средно до 115 години и да бъде здрав. Какво ще означава това за частните и държавни пенсии или дори за самата възможност и желание за пенсиониране? А каква ще бъде цената за нашата поланета, ако тя трябва да поддържа милиарди хора, като тук дори не говорим за достъпа до храна?“ - питат анализаторите. Освен това те повдигат етичен въпрос: ще бъде ли хуманно, ако не всеки може да получи "коктейл“. "С други думи, как нашите етични ценности, политически системи и самата планета ще се справят с това?“ - интересуват се те.

Падение на Facebook и Spotify

Saxo Bank очаква проблемите на Facebook да се влошат с времето.

Анализаторите отбелязват, че през последните години по-младото поколение е напуснало социалната мрежа: ако през 2012 г. 94% от подрастващите са имали акаунт там, днес те са само 27%. В същото време тийнейджърите вече прекарват два до три пъти повече време в TikTok, отколкото в най-младия актив на Facebook – Instagram.

"През 2022 г. инвеститорите ще разберат, че Meta бързо губи своето младо поколение и следователно бъдещия потенциал и рентабилност на компанията“, се казва в прогнозата. За да спаси положението, Meta ще се опита да купи Snapchat или TikTok и ще инвестира милиарди долари "в създаването на страховита Метавселена“. "Те ще се опитат да изпълнят плана с всички сили, тъй като по-младото поколение ще напуска платформата все по-интензивно“, прогнозират експертите.

Spotify може да има проблеми поради технологията на незаменими токени или NFT, която придоби широка популярност сред инвеститорите през 2021 г. Тя може да получи популярност сред музикантите, които сега са принудени да споделят печалбите си със стрийминг услуги. Блокчейн договорите ще премахнат тази връзка от веригата.

Отказ от зелената революция

Банката също така смята, че през 2022 г. световната общност ще трябва да отложи енергийната революция.

"Осъзнавайки инфлационната заплаха, породена от нарастващите цени на суровините и риска от срив на "икономическия локомотив“ поради нереалистичното време на прехода към зелена енергия, политиците ще изоставят своите климатични цели“, се казва в прогнозата. За да накара производителите "да осигурят адекватни доставки на разумни цени“, "инвестиционната бюрокрация“ ще трябва да бъде отслабена с пет години за добив на петрол и десет години за природен газ.

Според Международната агенция по енергетика амбициозната цел за постигане на чисти, нулеви емисии до 2050 г. ще изисква общо намаляване на потреблението на нефт и природен газ с 29% и 10% до 2030 г., последвано от рязък спад. Разработчиците вече започнаха да намаляват производството и проучването, но цените на енергията се повишиха. Заедно с тях се покачиха и цените на индустриалните метали, необходими за прехода.

Превод и редакция: Иван Христов