Цените на тока и газа продължават да растат в Германия, съобщава Der Spiegel. Догодина средното увеличение на цените на синьото гориво ще бъде 20%, а на тока - 7%, прогнозира онлайн платформата за сравняване на оферти Verivox. В резултат на това за едно средностатистическо семейство годишните разходи за отопление и други битови услуги ще се увеличат с около 329 евро.

В същото време в някои федерални провинции се прогнозира още по-голям ръст, продължава изданието. Според оценките на Verivox цените на газа в Долна Саксония ще се повишат с 24%, а в Шлезвиг-Холщайн - с 25%. Цените на енергията в Германия ще станат най-високите в света, подчертават експерти от онлайн платформата.

Случващото се е свързано с бързото поскъпване на вносните енергийни ресурси. Така например природният газ поскъпна със 193,9%, петролът - със 105,9%, а въглищата - с 213,2%. Увеличението на стойността им от своя страна се дължи на дисбаланса между търсене и предлагане, обяснява Der Spiegel. От началото на пандемията на коронавирус икономическата ситуация в Германия се нормализира и производството започна да расте, а с него и търсенето на енергия. Но предлагането не е в крак с търсенето. Освен това Русия достави по-малко газ на Германия от първоначално планираното, отбелязва вестникът.

На фона на резките колебания в цените на енергията, защитниците на правата на потребителите настояват властите да увеличат запасите от газ и финансовата помощ за частните домакинства. Ако цените на петрола и газа продължат да растат, е необходимо да се дават пари на семейства с ниски доходи и в съответствие с това увеличение да се индексират субсидиите за плащане на наеми, обезщетения за безработица и пенсии, изисква ръководителят на Федералното обединение на центровете за защита на правата на потребителите Клаус Мюлер.

Според него е необходимо също така да се реновират къщите с най-ниска енергийна ефективност, а в средносрочен план да се отслаби зависимостта на Германия от петрола и газа чрез разработване на алтернативни източници на енергия, които са много по-евтини от изкопаемите горива.

Превод и редакция: Иван Христов