НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър д-р Бойко Пенков се срещна с представители на сдружение „Национална аптечна камара“

Зам.-министър д-р Бойко Пенков се срещна с представители на сдружение „Национална аптечна камара“

26 Февруари 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков се срещна с представители на сдружение „Национална аптечна камара“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. На срещата бяха официално внесени в Министерството на здравеопазването и представени предложенията на членовете на организацията за промени в нормативната уредба, касаеща дейността на аптечния пазар в България.
Министерството пое ангажимент да включи представители на сдружението в работна група, която ще има за задача да изработи стратегия за развитието на лекарствения сектор в България.
Членове на работната група ще бъдат представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българския фармацевтичен съюз, сдружение „Национална аптечна камара“, пациентски организации и други заинтересовани страни.
На срещата беше дискутирано и въвеждането на системата за верификацията съгласно Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. Магистър-фармацевтите декларираха, че не са срещу верификацията и определиха внедряването ѝ като полезно и в интерес на българските пациенти. За пореден път д-р Пенков увери, че на аптеките поне шест месеца няма да бъдат налагани глоби и санкции във връзка със системата за верификация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НЗОК: От 2300 аптеки, договорни партньори на Касата, уведомления за затваряне са подали 38

НЗОК: От 2300 аптеки, договорни партньори на Касата, уведомления за затваряне са подали 38

21 Февруари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
София. От 2300 аптеки, договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), уведомления за затваряне са подали 38. Това съобщиха от пресцентъра на Касата във връзка със запитвания от национални медии за броя на аптеките, които са уведомили районните здравноосигурителни каси (РЗОК), че няма да работят на 20 февруари 2019 г.
Подадените уведомления са от: Столична здравноосигурителна каса – 2 аптеки; София - област – 4 аптеки; Благоевград – 3 аптеки; Варна – 1аптека; Габрово – 2 аптеки; Кюстендил – 8 аптеки; Кърджали – 1 аптека; Ловеч – 1 аптека; Монтана – 3 аптеки; Пазарджик – 9 аптеки; Перник – 2 аптеки; Шумен – 2 аптеки.
От НЗОК напомнят, че в индивидуалните договори на аптеките с РЗОК е записано изискването магистър фармацевтите да информират Касата за намерение да не работят в ден, извън обявения график. Здравната каса не изисква в уведомленията да бъдат описани причините, поради които аптеките няма да работят. Общо на територията на цялата страна, в по-малко от половината от 28-те районни здравноосигурителни каси уведомления за затваряне на аптеки през вчерашния ден са подали 38 аптеки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любима Бургазлиева, Регионална фармацевтична колегия-Бургас: В аптеките се извършват крайно много неспецифични дейности, нямащи нищо общо с осъществяване на фармацевтичната грижа

Любима Бургазлиева, Регионална фармацевтична колегия-Бургас: В аптеките се извършват крайно много неспецифични дейности, нямащи нищо общо с осъществяване на фармацевтичната грижа

20 Февруари 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към момента в аптеките се извършват крайно много неспецифични дейности, нямащи нищо общо с осъществяване на фармацевтичната грижа, като рязане на рецепти, писане на подписи, слагане на печати, връщане на пациенти обратно, когато не са им заверени рецептурните книжки. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. Според Бургазлиева всичко това е можело да бъде сведено до получаване на електронната рецепта, обработка и достатъчно време, за да се направи консултацията с пациента. „Нашите искания са да се осъществи диалог между собствениците на аптеки, Министерството на здравеопазването и институции, отговарящи за регулиране на аптечния пазар, така, че да се използва нашата експертиза при изработването на нормативни актове, уреждащи аптечната дейност“, каза още председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас.
Бургазлиева отбеляза, че има лекарства, които струват до между 30 000 – 33 000 лева за лечение на тежки заболявания и аптеките, особено по-малките, взимат кредити, за да мога да осигурят тези лекарства, напълно платени от Здравната каса и безплатни за пациента. „Но със собствени средства фармацевтите ги закупуват, за да могат да ги осигурят на пациентите и чакат около 1 месец и половина да им бъде платено от Касата. За обработването на рецептата и за цялата тази дейност по осигуряване, съхраняване, отпускане на лекарствения продукт – 1. 67 лев“, заяви Бургазлиева и добави, че ако това ще бъдат търговски дружества, то трябва по някакъв начин да се издържат. По думи на Бургазлиева тези аптеки трябва да плащат данъци, осигуровки и освен всичко друго трябва и да инвестира една не малка сума, за да могат да отговорят на непрекъснато нарастващите се изисквания към дейността им.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стотици аптеки в страната останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата (ОБЗОР)

Стотици аптеки в страната останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Стотици аптеки в страната в сряда останаха затворени с магистър-фармацевтите на работното си място в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата. В протеста, организиран от Националната аптечна камара, се включиха повече от 700 обекта. Протестът се проведе близо две седмици, след като здравният министър Кирил Ананиев увери, че няма да има затворена аптека заради системата за верификация на лекарства. В началото на месеца той обясни, че системата, чиято основна цел е борбата с нелегалната търговия на лекарства, започва да функционира на територията на ЕС от 9 февруари 2019 г., като в България въвеждането ѝ ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. Тогава той бе категоричен, че няма да има затворени аптеки, а българските граждани трябва да са спокойни, че ще могат да открият в аптечната мрежа необходимите лекарствени продукти. Здравният министър уточни, че от общо 3600 аптеки в страната, 2400 имат договор с Националната здравноосигурителна каса и работят с компютри и специализиран софтуер. По думите му тези търговци на дребно трябва единствено да закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. За да работят останалите 1200 аптеки и за да следят складовите си наличности, също трябва да си закупят единствено четец. Здравният министър тогава заяви, че според него случаите, при които аптеки функционират без интернет и компютър са единични, като ако има такива, те трябва да заплатят между 1500 и 2000 лв. еднократно за въвеждане на системата за верификация, но отбеляза, че магистър-фармацевтите са уведомени за новия регламент от 2016 г. и сумата не е непосилна.
В деня на протеста на фармацевтите председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни, че недоволството не е срещу верификацията на лекарствата, а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване. Той посочи, че фармацевтите не искат на всеки няколко месеца да се приемат системи на парче, които да се плащат от аптеките, а да има държавно планиране и да се търси европейско финансиране и държавно подпомагане. От Аптечната камара отправят редица искания към управляващите, сред които приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта. Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.
Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че не разбира протеста на фармацевтите. По думите му няма как да им се предостави ресурс за въвеждането на системата за верификация при лекарствата, защото това ще се третира като държавна помощ. „Аз не мога да разбера за какво е този протест. Първо това е европейска директива, имахме достатъчно дълъг период на обучение - от 3 600 аптеки над 2 100 имат нови регистрации, близо по 10 аптеки на ден. Не виждам някакъв проблем. До колкото знам никъде в ЕС няма протест, какъвто се създава при нас“, посочи той. „Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период от време, за да може всяка аптека да се включи и да изпълни всички изисквания, които са изключително ясни“, отбеляза Ананиев. „Аз чух, че държавата не е знаела, какво да прави. Това за мен е неразбираемо. Имаме ясна програма и ясни изисквания, критерии, методология и с всеки изминал ден се увеличава броят на аптеките, които влизат в нашата система на верификация“, уточни той. „Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, имат своите компютри и програми, те са готови и включени в системата на верификация. Тези, които са далеч по-малко от тези 700, за които се говори в момента, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се третира за държавна помощ“, допълни здравният министър.
Изпълнителното бюро на БСП проведе среща с представители на Националната аптечна камара по искане на фармацевтите. След срещата от партията дадоха пресконференция, на която обвиниха ГЕРБ, че заради некадърност са създали пълен хаос в мрежата на аптеките. Лидерът на левицата заяви, че за да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яхва протестите, всички решения и действия ще се базират на споразумение за сътрудничество между партията и Националната аптечна камара. БСП и Националната аптечна камара настояват аптечната мрежа да бъде държавна политика, както и въвеждането на единни държавни цени на лекарствата. Корнелия Нинова съобщи, че един от проблемите на фармацевтите е, че ги карат да вкарват едновременно четири софтуерни системи. Освен това те се притесняват, че НАП иска да вижда цялата им база данни и са поставили въпроса дали Агенцията има право на достъп до пациентска информация и теглят ли се данни на пациенти. Лидерът на левицата добави, че от камарата търсят подкрепа, защото аптеките не могат да си позволят разходите за верификация на лекарствата. Фармацевтите отбелязват, че става въпрос за европейски регламент, но финансовият ангажимент по поддръжката на цялата система трябва да е на производителите на лекарства. Нинова бе категорична, че управляващите убиват малкия и среден бизнес, защото малките аптеки ще затворят. По думите ѝ се спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-богатите не само у нас, но и по света, и ги прехвърлят на малкия и среден бизнес. „Отново виждаме политика в подкрепа на олигарсите и на големите“, коментира още лидерът на социалистите. Тя заяви, че най-страшното е, че хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства, а за някои от тях те са животоспасяващи, но за съжаление няма никаква чуваемост за проблемите на хората от страна на управляващите. Корнелия Нинова каза още, че БСП и фармацевтите са се обединили в мнението, че трябва да се удължи срокът, за да се въведат тези мерки в аптеките. Тя добави, че по информация на камарата тези мерки не са започнали още в редица европейски държави, а други даже не са подписали споразумението за присъединяване към регламента. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов коментира, че държавата възприема аптеките като институции, които са срещу нея и са длъжни да се съобразяват с нейните наредби. Той отбеляза, че има аптеки, които обслужват радиус повече от 60 км и тяхното затваряне представлява сериозна опасност за снабдяването с лекарства на всички граждани в този регион. „Не трябва да съществува т.нар. лекарствен туризъм, който не е само на територията на страната, а и извън нея“, отбеляза народният представител.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любима Бургазлиева, Регионална фармацевтична колегия-Бургас: Около 20 аптеки ще останат затворени в областта заради протест

Любима Бургазлиева, Регионална фармацевтична колегия-Бургас: Около 20 аптеки ще останат затворени в областта заради протест

20 Февруари 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към настоящия момент в област Бургас около 20 аптеки, които са собственост на магистър-фармацевти и които влизат в класификацията като малък и среден бизнес, ще останат затворени днес. Тези аптеки са направили по различен начин своя протест. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас.
„Желанието на аптеките в Бургас, които протестират днес, е държавата да направи така, че да може дейността и задълженията им, вменени с европейското и българското законодателство, да могат така да бъдат осъществени от фармацевтите, че това да не пречи на достъпа на лекарства и възможността на осигуряване на фармацевтична грижа на пациентите“, заяви Бургазлиева. По думите й се случва това, че в рамките на кратък период аптеките са задължени да променят своите аптечни програми с цел проследяване пътя на опаковката от производителя до пациента, да променят своите програми с цел удовлетворяване на изискванията на Изпълнителната агенция за проследяване на количествата на лекарствени продукти в страната, за да няма дефицит от тях.
„Както и да удовлетворят исканията на НАП, които изискания, свързани с новите касови апарати, също водят до промяна в аптечния софтуер и най-накрая да се удовлетворят изисквания на Здравната каса по отношение на изпълнение на рецептите“, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия и добави, че всичко това е един огромен административен натиск, особено върху малките и средни аптеки, аптеки в малки населени места или крайните квартали, които следва да инвестиран едни доста големи средства. „Всички тези неща водят до един голям хаос в аптечната система, който можеше да бъде отстранен и можеше без никакъв проблем и за пациентите, и за колегите да бъде реализира, ако беше осъществено това електронно здравеопазване, електронно досие, електронна рецепта, което ни чакаме от 15 години“, уточни Бургазлиева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Маринов, Регионална фармацевтична колегия – Велико Търново: От години настояваме за въвеждането на електронна рецепта и електронно досие

Евгени Маринов, Регионална фармацевтична колегия – Велико Търново: От години настояваме за въвеждането на електронна рецепта и електронно досие

20 Февруари 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От години настояваме за въвеждането на електронна рецепта и електронно досие. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Евгени Маринов, председател на Регионалната фармацевтична колегия във Велико Търново. По думите му обслужването на клиентите би се подобрило, ако той има електронно досие. То би дало възможност да се проследи какви лекарства е използвал съответния човек в миналото. Според Евгени Маринов към тази електронна система могат да се вържат всички останали, които в момента се опитват да бъдат наложени. „Ние пак тръгваме да правим нещата на обратно. За въвеждането на електронна рецепта и електронна система се говори от повече от 10 години. Живеем в 21 век,а ние прошнуроваме с канап рецепти и ги отчитаме два пъти в месеца в Здравната каса. Това е секретарска дейност от 84-та година“, посочи председателят на Регионалната колегия.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Трябва да има единна държавна политика за цените на лекарствата

Проф. Георги Михайлов, БСП: Трябва да има единна държавна политика за цените на лекарствата

20 Февруари 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да има единна държавна политика за цените на лекарствата. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Михайлов обясни, че според фармацевтите държавата възприема аптеките като институции, които са срещу нея, но не и част от националната здравна и лекарствена политика. „Действително тази много нелицеприятна картина, на която сме свидетели – жълтите жилетки в аптеките и спирането на работа на една четвърт от аптеките, има в себе си генезис. Има начало, което е поставено от няколко основни направления: първото е, че са поставени изисквания пред аптеките, които те не могат да изпълнят. Особено това се касае за малките и средни аптеки“, заяви проф. Михайлов.
„Второто нещо, което е много сериозно, е изискването на самите аптекари за единна държавна политика върху цените. Такава политика има в много големи европейски държави. Няма причина да я няма в България. Това са стоки със стратегическо значение“, обясни депутатът от БСП и добави, че по така ще се предотврати лекарствения туризъм. „Третият голям проблем е, че много лекарства годишно отпадат от регистрация в България“, допълни проф. Михайлов. Той заяви, че паниката, която се създава в момента, за борбата с фалшивите лекарства крие един несъществуващ сериозен проблем. „Цените в България са едни от най-ниските в ЕС. В България едва ли има такова голямо количество фалшиви лекарства“, коментира още проф. Михайлов. Според него политиката по отношение на лекарствата е недалновидна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Аптечната дейност трябва да бъде държавна политика и да се гарантира достъп на всеки българин до лекарства

Корнелия Нинова, БСП: Аптечната дейност трябва да бъде държавна политика и да се гарантира достъп на всеки българин до лекарства

20 Февруари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Аптечната дейност трябва да бъде държавна политика и да се гарантира достъп на всеки българин до лекарства. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ в това отношение БСП има 100-процентово съвпадение с Националната аптечна камара. Тя цитира аптекарите, че навсякъде по света аптеките са елемент на държавата и държавната политика. „Обединихме се и настояваме за единни държавни цени. Не може едно лекарство в Перник да бъде 1,8 лв., в София – 3 лв., във Враца – 2,5 лв. По информация на камарата единни държавни цени има в Австрия, Германия, Франция, Швеция, Гърция и редица други европейски държави. В нашата „Визия за България“ ние настояваме за държавна политика в областта на здравеопазването, снабдяването с лекарства, така и тук имаме пълно съвпадение. Нека не ни казват, че това е антиевропейско, че е остаряло. В половината европейски държави ги има“ обясни Нинова.
Тя допълни, че с представителите на Камарата са се обединили да се направи аптечна карта за страната. „Подобно и на здравните заведения аптеките са съсредоточени в големите градове, а много малки населени места и цели области от България с тези мерки ще останат без аптеки“, каза още Нинова. „С това, което направиха в аптеките, сътвориха пълен хаос поради некадърност управляващите от ГЕРБ. Убиват малкия и среден бизнес. Малки и средни аптеки ще затворят, защото не могат да си го позволят. Интересното е, че спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-богатите фармацевтични компании и прехвърлят тези задължения на малкия и среден бизнес. Отново политика в подкрепа на олигарсите и на големите и убийство на малкия и средния бизнес“, аргументира се Корнелия Нинова. Според нея най-страшното е, че хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства. „За някои от тях тези лекарства са животоспасяващи. Това не са стоки луксозни, това са животоспасяващи. Никаква чуваемост за проблемите на хората, за аптеките, за фармацевтите. Никаква. Некадърност и безхаберие за проблемите на народа. Това е резултатът от започнатата реформа, така да я кажа, при фармацевтите“, допълни Нинова и подчерта, че БСП е на едно мнение с фармацевтите не от вчера.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се удължи срокът за въвеждане на новите мерки в аптеките, да има единен  софтуер и разходите да са за сметка на производителите на лекарства

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се удължи срокът за въвеждане на новите мерки в аптеките, да има единен софтуер и разходите да са за сметка на производителите на лекарства

20 Февруари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се удължи срокът за въвеждане на новите мерки в аптеките, да има единен софтуер и разходите да са за сметка на производителите на лекарства. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както знаете, днес има протест на фармацевтите и стотици аптеки в страната са затворени. Изпълнителното бюро на БСП проведохме среща с Националната аптечна камара по тяхно желание тук в сградата на „Позитано“ 20. За да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яха протестите, всички наши обсъждания се базират на споразумение за сътрудничество“, заяви още Нинова. Тя обясни, че по време на срещата фармацевтите са запознали опозицията с няколко проблема: едновременното вкарване на четири софтуерни системи; притесненията на фармацевтите, че НАП иска да вижда цялата база данни, както и проблема с разходите по този софтуер.
Нинова обясни, че фармацевтите са притеснени, тъй като НАП иска освен да вижда информацията за търговски оборот и цялата база данни. „„Класическият казус е един пациент иска да кандидатства за кредит, да си купи едно лечение, което здравната каса не плаща, обаче изтече информация за една банка и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине. Теглят се лични данни на пациенти“, каза Нинова.
„Проблемите имат решения. Обсъдихме всичко в детайли. Краткосрочни и дългосрочни мерки. Първо обединихме се в мнението, че трябва да се удължи срокът, за да се въведат тези мерки в аптеките. По информация на камарата тези мерки не са започнали още в редица европейски държави. Нито Германия, нито Франция, нито Норвегия са започнали с тези мерки. Полша, Чехия, Унгария и Словакия даже не са подписали споразумението за присъединяване. Имаме основание да поискаме удължаване на срока. Да се изпълни регламента и разходите, които трябва да направят аптеките, да бъдат за сметка на производителите на лекарства“, заяви Нинова и добави, че е не е необходимо да се правят четири различни софтуера, а един. „Знаем докъде стигнаха успехите на електронното управление“, подчерта лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Искаме аптеките да бъдат финансирани при въвеждането на системите за верификация на лекарствата

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Искаме аптеките да бъдат финансирани при въвеждането на системите за верификация на лекарствата

20 Февруари 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Едно от нещата, които искаме, е да се измисли инструмент, с който аптеките да бъдат финансирани при въвеждането на системите за верификация на лекарствата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград във връзка с протеста на фармацевтите, поради който над 700 аптеки в страната са затворени. „Защото, ако има аптеки, които могат да си позволят въвеждането им, то има и такива, които не могат. Дори може да се получи така, че по-малки населени места ще останат без аптека“, посочи д-р Качулев. По отношение на дадения гратисен период за въвеждането на новия специален софтуер за продажба на лекарства, той заяви, че въпросният период е за три системи, които не си „говорят“ по между си.
„Това е една от мерките, които се прилагат. Защо трябва да правим всичко на парче? Истината е, че има много въпроси, които трябва да седнем и в диалог да уточним. Даването на този гратисен период ни удовлетворява до толкова, до колкото ние няма да понасяме санкции и глоби, които така или иначе все още не са въведени. Да, те може би вече са разписани в министерството, но още не са въведени. Това ни удовлетворява от гледна точка на финансовите санкции и последствията за аптеките, защото все пак ние не сме престъпници“, посочи д-р Качулев. Според него в момента се получава така, че влиза една система, която не е обезпечена чисто технически и логистично. „Във всичко това се корени разликата. Най-сериозният проблем е липсата на диалог и възможностите, които ни дава държавата. Писахме дори писмо до Европейската комисия, която ни отговори ясно и точно, че отговорен за въвеждането на директивата за фалшивите лекарства е държавата. От своя страна тя може да намери фондове от структурните фондове на Европейския съюз, с които да изградят системата. Ние сме просто изпълнители“, коментира д-р Качулев.
Той цитира ѝ проф. Тенчо Колев и неговият учебник по законотворчество, в който се казва, че този, който предлага промените, трябва да даде и финансова обосновка – как това трябва да се случи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Маринов, Регионална фармацевтична колегия – Велико Търново: Зад въвеждането системата за верификация на лекарствата прозира желанието на фармацевтичните гиганти да следят пазара

Евгени Маринов, Регионална фармацевтична колегия – Велико Търново: Зад въвеждането системата за верификация на лекарствата прозира желанието на фармацевтичните гиганти да следят пазара

20 Февруари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Зад въвеждането системата за верификация на лекарствата прозира желанието на фармацевтичните гиганти да следят пазара. Това каза Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Евгени Маринов, председател на Регионалната фармацевтична колегия. Той посочи, че регламентите обслужват чужди интереси. „Никой не иска да има фалшиви лекарства. Истината е, че в аптеките няма фалшиви лекарства. Такова нещо в Европа не съществува. Фалшивите лекарства са под 1%. Те се предлагат в интернет и тази промяна по никакъв начин няма да повлия на продажбата им. Зад всичко прозира следене на пазара от големите фармацевтични гиганти. Благодарение на новата система те ще получават информация къде от кое колко се отпуска и се продава. Тази информация е изключително ценна за тях“, посочи Евгени Маринов.
Той заяви, че новите системи са влезли в сила от 9 февруари, но масово аптеките не са готови да работят с тях, тъй като те не функционират правилно. „Това, което виждам и чувам от колегите е, че голяма част от производителите все още не са качили информация за продуктите и дори да искаш да ги отпускаш, те светват в червено. Просто тази система все още не функционира правилно“, посочи Евгени Маринов. Той допълни, че въвеждането на системите не е обнародвано все още със закон в България. Предстои промените да бъдат гласувани, но все още фармацевтите нямат яснота кога ще се случи това.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия  – Благоевград: Въпреки протеста на аптеките, няма да има пациенти, които да останат без лекарства

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Въпреки протеста на аптеките, няма да има пациенти, които да останат без лекарства

20 Февруари 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Въпреки протеста на аптеките, няма да има пациенти, които да останат без лекарства. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия - Благоевград, във връзка с протеста на фармацевтите, поради който над 700 аптеки в страната са затворени. „Основно аптеките затварят за цял ден, но има такива, които са в малки населени места и са единични. Те ще затворят символично и със сигурност няма да има „припаднали“ пациенти пред аптечните врати“, каза още д-р Качулев. По думите му аптеките са заключени със знак за протест отвън. „Но колегите фармацевти са на място. Те или ще правят ревизии, или ще извършват логистични дейности“, заяви д-р Качулев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Не мога да разбера протеста на фармацевтите - не можем да предоставим ресурс за въвеждането на верификация при лекарствата, защото това ще се третира като държавна помощ

Министър Кирил Ананиев: Не мога да разбера протеста на фармацевтите - не можем да предоставим ресурс за въвеждането на верификация при лекарствата, защото това ще се третира като държавна помощ

20 Февруари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да разбера протеста на фармацевтите, ние не можем да предоставим ресурс за въвеждането на верификация при лекарствата, защото това ще се третира като държавна помощ. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, относно протеста на фармацевти в страната, които искат политики подпомагане за въвеждане на новата верификация за лекарствата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз не мога да разбера за какво е този протест. Първо това е европейска директива, имахме достатъчно дълъг период на обучение - от 3 600 аптеки над 2 100 имат нови регистрации, близо по 10 аптеки на ден. Не виждам някакъв проблем. До колкото знам никъде в ЕС няма протест, какъвто се създава при нас“, посочи той. „Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период от време, за да може всяка аптека да се включи и да изпълни всички изисквания, които са изключително ясни“, отбеляза Ананиев. „Аз чух, че държавата не е знаела, какво да прави. Това за мен е неразбираемо. Имаме ясна програма и ясни изисквания, критерии, методология и с всеки изминал ден се увеличава броят на аптеките, които влизат в нашата система на верификация“, уточни той. „Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, имат своите компютри и програми, те са готови и включени в системата на верификация. Тези, които са далеч по-малко от тези 700, за които се говори в момента, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се третира за държавна помощ“, допълни здравният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Аптеките затварят временно, целта е пациентите да усетят какво би се случило при липсата им

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Аптеките затварят временно, целта е пациентите да усетят какво би се случило при липсата им

20 Февруари 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Аптеките затварят временно, защото протестът е обявен само за един ден. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия - Благоевград, във връзка с протеста на фармацевтите, поради който над 700 аптеки в страната са затворени. „Целта е пациентите да усетят какво би се случило при липса на аптеки за кратко. Ние носим жълти жилетки от 5 февруари“, каза още д-р Качулев. Той добави, че дали ще бъдат предприети и следващи протести зависи от това дали ще има разговор с Министерството на здравеопазването. „Едва след това ще бъде решено дали ще предприеме следващи действия и какви ще бъдат те. Към момента чакаме отговор от министър Кирил Ананиев – дали иска да се срещне с нас“, посочи д-р Качулев. Той изрази надежда, че днес или утре ще получат отговор от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по отношение на исканата среща, която да може да бъде реализирана до края на тази или в началото на следващата седмица.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Минева, Регионална фармацевтична колегия - Пазарджик: Малките аптеки не могат да си позволят допълнителни разходи за въвеждане на нови системи за работа

Пенка Минева, Регионална фармацевтична колегия - Пазарджик: Малките аптеки не могат да си позволят допълнителни разходи за въвеждане на нови системи за работа

20 Февруари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Въвеждането на така наречената верификация трябва да защити пациента от фалшифициране на лекарствата, но ги търсим в аптеките, където такива няма, защото са легални обекти. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Пенка Минева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пазарджик. По думите ѝ верификацията трябва да спре куфарната търговия, но аптеките не купуват лекарства от куфари – нито от търговци на едро нито от други съмнителни търговци. „Тя трябва да спре реекспорта, но имаме една нова система, която да следи реекспорта – системата на ИАЛ, значи и това няма да е от полза. За мен това е система, която е собственост на индустрията и изпълнява глобални лобистки интереси на голямата фармацевтична индустрия. Ползите от промените са много малко в сравнение с инвестициите, които трябва да се направят“, коментира Минева. Според нея така ще се пренасочат пациенти от малките аптеки към големите вериги, защото малките фармацевтични обекти не могат да си позволят този разход за въвеждане на нови системи за работа.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Част от аптеките в града са затворени в знак на протест и с искане за национална лекарствена политика

Кюстендил: Част от аптеките в града са затворени в знак на протест и с искане за национална лекарствена политика

20 Февруари 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Част от аптеките в Кюстендил са затворени в знак на протест, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Върху витрините на аптеките са поставени жълти жилетки и надпис „Национален протест”. Залепена е и информация, че аптеките няма да работят и че по този начин се изразява протест срещу случващото се в системата на здравеопазването в България през последните години. Поставени са и съответните искания от страна на фармацевтите. Те са формулирани в шест точки. Фармацевтите настояват за национална лекарствена политика. Те искат въвеждане на електронна рецепта и електронно досие на пациента. От камарата настояват още и за създаване на финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат електронните системи, които се изискват от тях. Предлагат и единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство. Аптеките в Кюстендил, част от аптечни вериги, не са затворили врати и обслужват клиенти.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Маринов, Регионална фармацевтична колегия - Велико Търново: Около 50% от аптеките в областта могат да затворят врати в знак на протест

Евгени Маринов, Регионална фармацевтична колегия - Велико Търново: Около 50% от аптеките в областта могат да затворят врати в знак на протест

20 Февруари 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Около 50% от аптеките в областта могат да затворят врати днес в знак на протест. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Евгени Маринов, председател на Регионалната фармацевтична колегия. Той подчерта, че протестът не е организиран. Решението дали аптеките ще затворят ще се взема от управителите по места. Затова и конкретен брой на фармацевтите, които ще изразят недоволството си, не може да се каже. Евгени Маринов посочи, че повече от половината от аптеките в областта са потърпевши от въвеждането на новите системи. Това са именно малките аптеки. „Проблемът е там, че за да се усети един такъв протест, трябва да затворят големите вериги, което няма да се случи. Дори и фармацевтите да са на това мнение и да искат да го изразят по този начин няма да им се даде това право. Мисля, че процентът на малките аптеки в нашия регион е около 50%. Те могат да хлопнат врати, ако решат, но това е лично решение на управителя“, добави Евгени Маринов.
Причините за недоволството на фармацевтите са четири нови системи, които трябва да бъдат въведени. Това са регламентите за верификация на медикаментите, за следене на реекспортните лекарства, въвеждането на нов софтуер по системата към НАП, както и създаването на електронна рецепта.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Над 40% от аптеките в областта са затворени в знак на протест на фармацевтите срещу въвеждането на много системи наведнъж

Благоевград: Над 40% от аптеките в областта са затворени в знак на протест на фармацевтите срещу въвеждането на много системи наведнъж

20 Февруари 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над 40% от аптеките в област Благоевград са затворени в знак на протест на фармацевтите срещу въвеждането на много системи наведнъж. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия (РФК) - Благоевград. По думите му в областта днес няма да работят около 50 аптеки. „А иначе аптеките, които протестират в цялата страна са над 700. По последни данни броят е 762 като очакваме, че ще се включат и още“, каза още д-р Качулев. Той подчерта, че причината за недоволството на фармацевтите е въвеждането на много системи на един път. „Ние настояваме и за политики, които да осигурят по-широк достъп на пациентите до повече и по-качествени лекарства“, допълни д-р Качулев. Той коментира, че въпреки протеста няма да има пациенти, които ще останат без достъп до лекарства, дори в населеното място да има само една аптека, която също се е включила в протеста.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петя Добрева, Съюз на фармацевтите - Сливен: Подкрепяме исканията на стачния комитет, но протестираме символично, за да не ощетим пациентите

Петя Добрева, Съюз на фармацевтите - Сливен: Подкрепяме исканията на стачния комитет, но протестираме символично, за да не ощетим пациентите

20 Февруари 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Сливен. Фармацевти ще протестират в града в знак на съпричастност с исканията за реформи в сектора, предпазване от корпоративни интереси, както и за подпомагане за въвеждането на новата верификация за лекарствата. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Петя Добрева, председател на Съюза на фармацевтите в Сливен. По думите ѝ фармацевтите ще протестират символично на работните си места в аптеките, облечени в жълти жилетки и с разпечатани искания. „Не можем да си позволим да затворим аптеките, защото това означава да ощетим пациентите, затова протестът е символичен“, заяви Петя Добрева.
В протеста ще се включат аптеките, които не са част от големи вериги. В Сливен те са 15, седем са в Нова Загора, по една в Кортен, Твърдица и частните аптеки в Котел. Общо аптеките в областта са 42, като по-голямата част от тях са собственост на големи вериги.
Според Петя Добрева решението на проблема във фармацевтичния сектор трябва да се търси чрез изработване на национална дългосрочна стратегия, като се започне с въвеждане на електронната рецепта.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Над 40 аптеки в града стачкуват заради въвеждането на нови системи за работа, протестът ще продължи през целия ден

Пазарджик: Над 40 аптеки в града стачкуват заради въвеждането на нови системи за работа, протестът ще продължи през целия ден

20 Февруари 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В града стачкуват повече от 40 аптеки. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Пенка Минева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пазарджик. Тя обясни, че за пациентите са осигурени дежурни аптеки. „Това са колеги, които са солидарни с нас, но са останали да обслужват спешни случаи. Ще има малко неудобство, защото пациентите ще трябва да се поразходят. В центъра на града почти всички аптеки са затворени с изключение на една от вериговите“, обясни Минева. Тя допълни, че протестът ще продължи цял ден. По думите ѝ причините за недоволството на фармацевтите са свързани не само с така наречената верификация, но и с въвеждането на три абсолютно нови системи, с които трябва да се работи. „Това са софтуери за управление на продажбите, които все още не са одобрени от НАП. Този софтуер трябва вече да бъде включен в една система на ИАЛ. Той трябва да бъде включен и в системата за верификация“, обясни Минева. Според нея фармацевтите или трябва да затворят, или трябва да работят в нарушение на наредбите и в услуга на пациента. „Ние сме коректно съсловие и не можем да работим при този хаос в системата. Протестът ни не е против, а е подадена ръка към държавата, да седнем да говорим за проблемите, за да се разработи ясна стратегия за това какво искаме да направим в дългосрочен план“, уточни Минева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стотици аптеки в страната няма да отворят днес в знак на протест

Стотици аптеки в страната няма да отворят днес в знак на протест

20 Февруари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.
Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната, каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в предаването „Преди всички“ на БНР.
„Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, обясни той
„Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни интересува е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, каза Антон Вълев.
В призива от Аптечната камара отправят редица искания към управляващите. Сред тях са приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта.
Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.