Изравнени сили седмица преди изборите в Северна Македония

8 Юли 2020 | 14:23 | 0
Изравнени сили седмица преди изборите в Северна Македония
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Изравнени са силите между политическите партии в Северна Македония една седмица преди отложените заради коронавируса предсрочни парламентарни избори в страната, които трябва да се състоят точно след една седмица – на 15 юли, в условията на все още високата скорост на разпространение на Covid-19.

Разликите между основните блокове на македонците и албанците се запазват, според последните проучвания, в рамките на 2-3%, а броят на нерешилите за кой ще гласуват остава голям.

Този път във фокуса на кампанията се оказа съперничеството между най-голямата досега албанска партия – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ),, воден от Али Ахмети, и обединението между „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“, начело със Зиядин Села. За да запази първенството си в албанския сегмент, ДСИ обяви, че този път ще настоява пред бъдещия си македонски коалиционен партньор премиерът да е албанец, дори и на ротационен принцип. Това пък предизвика Зоран Заев да каже, че СДСМ няма да се коалира с Ахмети при тези условия и ще остави ДСИ в опозиция, ако спечели изборите. Освен това социалдемократите активизираха кампанията си сред албанския електорат, като по този начин целят да компенсират изоставането си от ВМРО-ДПМНЕ в македонския сегмент.

Главната теза на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е, че правителството на СДСМ е подписало капитулантски договори за Добросъседство с България и Преспанския с Гърция и са добавили срамното „Северна“ пред името на страната. На това социалдемократите отговарят, че са успели да вкарат страната в НАТО и да започнат преговори с ЕС само за три години и половина, което ВМРО не е успяла да направи в предшестващото си 11-годишно управление начело с Никола Груевски.

***

„Република“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ с 2% преднина пред СДСМ, според последната анкета
Скопие. Основната опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ има 2,1% преднина пред управляващата СДСМ една седмица пред изборите в югозападната ни съседка. Това показва проучване на Института за политически изследвания на Скопие (ИПИС), проведено в периода между 2 и 5 юли сред 1087 евентуални гласоподаватели, предава приближеното до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
На въпроса, за коя партия ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 15 юли, 21,9 на сто от македонските избиратели отговарят ВМРО-ДПМНЕ, 19,8% - СДСМ, 5,9% - „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) и 4,2% - Коаицията между „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“.
16,4% от анкетираните не са пожелали да разкрият за кой ще гласуват, а17,1 % все още не са решили.
Анкетата показва, че 28,8% от избирателите-славяни отдават предпочитанията си на ВМРО-ДПМНЕ, а на СДСМ – 23%. 19,3 на сто не са пожелали да разкрият плановете си, а 15,8% все още не са решили.
Що се отнася до албанския електорат, 25,9% от тях са изразили подкрепата си за ДСИ, 22,1% за коалицията на СДСМ и БЕСА, 17,4% за коалицията АА и Алтернатива, 22,1% не са решили, а 5,8% не разкриват избора си.
Най-голяма доверие сред политиците има в лидера на ВМРО-ДПМНЕ – 19,2%, следван от председателя на социалдемократите Зоран Заев със 17,6%. Най-голямо доверие сред албанските политици получава главата на ДСИ Али Ахмети с 6,5%, следван т лидера на „Алианса на албанците“ Зиядин Села с 3,9%.

Зоран Заев: Биеха се в гърдите кой е по-голям македонец, кой албанец, а всичко беше за власт и пари
Скопие. Председателят на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев припомни на митинг пред симптазинтите си в доминирания от албанския етнос град Гостивар събитията около нахлуването в парламента на привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 година, когато, по думите му, всички в Събранието са били под атака от национализма и два часа и половина са очаквали да загинат, но са се борили да се отбраняват, предава скопското електронно издание „МКД“.

„Те бяха с кръв в очите и се биеха в гърдите кой е по-голям македонец, кой албанец, а всичко това беше за власт и пари. В продължение на 30 години никой не взимаше решения, но ние имахме смелостта да вземаме решения. Не само за споразуменията с Гърция и България, но и за Закона за употреба на езиците, за увеличаване на социалната помощ, за по-високи пенсии, за по-висока минимална заплата, за 12 000 банкрута, за по-висока средна заплата, за въведената държавна социална пенсия“, заяви бившият премиер от предизборната трибуна в Гостивар, където бяха издигнати кандидатите на СДСМ в шести избирателен район.

Зоран Заев пред албанския електорат: С официализирането на албанския език никой не губи
Гостивар. С приемането на Закона за употреба на езиците, с който албанският, говорен от над 20% от населението на Северна Македония, се превърна във втори официален език в югозападната ни съседка, никой не е загубил нищо, а напротив, с него само се е подобрило разбирателството между общностите и единственото на страната, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев от трибуната на митинг в Гостивар, пише вестник „Нова Македония“.
Той заяви, че именно този град е извоът на коцепцията „едно общество за всички“.
„Гостивар винаги е бил пример за мултиетничност, пример за единство и сплотеност. Това е бъдещето, единството и сплотеността са единственият правилен път, модел, който може да ни укрепи икономически, и като народ, и като държава, и като хора. Това е единственият модел, който може да гарантира по-добро бъдеще за нашите деца. Благодаря, че повярвахте в тази концепция, благодаря, че повярвате в тази концепция и когато много други не повярваха“, каза Заев пред гражданите на Гостивар.

Али Ахмети за изявлението на Заев, че ДСИ отива в опозиция: Заев прави такива изявления на две ракии
Скопие. Председателят на най-голямата албанска партия в Северна Македония – „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), Али Ахмети говори пред албанската Syri TV за политическите развития в югозападната ни съседка. Той коментира и думите на председателя на СДСМ Зоран Заев, че ДСИ отива в опозиция и каза, че бившият премиер прави такива изявления, когато е изпил две чаши ракия, защото пред него говори друго, пише вестник „Вечер“.
„Заев дава тези изявления на кафе, когато пие две чаши ракия, защото когато е с мен, той говори по различен начин. Аз не съм от тези, които говорят едно нещо сутрин и друго следобед. За нас е добре настоящият партньор да спечели, но все пак гражданите решават. Но такъв е Заев, който дава такива изявления. Аз не съм такъв“, каза Ахмети.
Освен това той отговори и на въпроса коя партия предпочита ДСИ да спечели в македонския блок – СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ.
„В тази ситуация, в ДСИ ни интересува да победим в албанския блок. Ще уважаваме волята на мнозинството от нашите съграждани, македонците. Направихме добри неща и с двете партии. Нямам предпочитания. Мнозинството от гражданите решават“, каза Ахмети.

Александър Дамовски, МКД: Ако ВМРО-ДПМНЕ състави правителство, няма да има промяна във външната политика на Северна Македония
София. Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели предстоящите на 15 юли парламентарни избори и успее да състави правителство, няма да предприема промени във външната политика на Северна Македония, особено по генералната ориентация за евроатлантическата интеграция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Според него партията няма да води борба срещу Преспанския договор и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Александър Дамовски коментира, че по отношение на спорните въпроси, свързани с македонския език, малцинството и общите части от съвременната история на България и Северна Македония, се очаква ВМРО-ДПМНЕ да прояви по-голяма твърдост, отколкото бяхме свикнали да наблюдаваме при управлението на социалдемократите. Той допълни, че кампанията завършва на 12-ти юли, за първи път заради коронавируса ще се гласува 3 дни: първият ден ще гласуват отделените в изолация или в самоизолация, вторият ден ще гласуват възрастни, болни от други заболявания, войници, затворници, а в сряда на 15-ти ще бъде самото гласуване. Той допълни, че цялата кампания досега е минала спокойно, с маски, ръкавици и дезифектанти, без митинги, но с малки срещи от по 20-30 човека, без автобуси и обичайните сандвичи и сокове за симпатизантите. Дамовски уточни, че последните социологически анкети дават 42% избирателна активност, но, наблюдавайки динамиката, с всеки изминат ден тя се увеличава, като до изборните дни може да надмине 50%. 28% са колебаещите се граждани и борбата на двата основни лагера – на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ е за техните гласове.

Александър Дамовски, МКД: Седмица преди вота 2% е разликата между основните политически играчи в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ
София. Седмица преди вота разликата между основните политически играчи в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократически съюз (СДСМ), е 2%. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Той отбеляза, че такова разделение има и между албанските партии – между Демократичния съюз за интеграция и Алианса за албанците. Основният въпрос след парламентарните избори в Северна Македония е как ще се разпределят албанските партии, така че една от двете големи македонски партии да направи правителство, допълни Александър Дамовски. Според него ключът е във възможностите за изграждане на коалиции на ВМРО-ДПМНЕ, чийто партньор би могъл да бъде Демократичния съюз за интеграция, но и по-малката албанска коалиция между Алианса за албанците и Алтернатива. Засега и двамата лидери на големите македонски партии – Християн Мицковски и Зоран Заев отхвърлиха лансираната от Демократичния съюз за интеграция кампания за премиер от албанския етнос. Той коментира и последното проучване на общественото мнение на американската агенция „Маклафин“, според което коалицията на ВМРО-ДПМНЕ ще постигне убедителна победа на предстоящите парламентарни избори в Северна Македония. По думите му през последния месец има няколко подобни анкети, които също прогнозират 2% разлика между основните партии в страната. Част от проучванията дават преднина за ВМРО-ДПМНЕ, а според други изборите ще бъдат спечелени от СДСМ с малка разлика.

Най-голямата албанска партия в Македония: Който се опита да отмени договора с България няма да намери партньор в нас
Скопие. Буяр Османи, един от най-влиятелните членове на най-голямата албанска партия в Северна Македония – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), и вицепремиер по европейските въпроси на страната, заяви, че коалиционните партньори в правителството на СДСМ са взели ключови решения за Скопие, но не изключи възможността за съюзяване с ВМРО-ДПМНЕ след изборите на 15 юли, предава приближеното до ръководството на основната опозиционна партия скопско електронно издание „Република“. Османи очерта в ефира на местна телевизия червените линии за ДСИ, които са ненарушаването на Договора за добросъседство с България, Охридския рамков договор и Преспанския договор с Гърция.

Радмила Шекеринска: Договорът с България, която е наш съсед и приятел, е подписан на македонски език
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) е обещал ЕС и НАТО и е изпълнил това в рамките на две години и половини, а ВМРО-ДПМНЕ е загубило 11 години на гражданите на Северна Македония. Това заяви заместник-председателят на социалдемократите и бивш министър на отбраната Радмила Шекеринска, цитирана от електронното издание на вестник „Слободен печат“. Ние станахме член на НАТО, подчерта Щекеринска, започваме преговори с ЕС, направихме приятели по света, вдигнахме заплати, увеличихме социалната помощ с 300%, намалихме безработицата до по-малко от 17%, медиите са напълно свободни и силни. Европейската перспектива на страната след 11 години управление на ВМРО-ДПМНЕ е отворена и сега е периодът на нейното изпълнение в процеса на членство в Европейския съюз, добави заместникът на Зоран Заев. „Преговорната рамка е промоция на македонския език като един от служебните езици на ЕС. Ние следваме политики на партньорства и приятелства, а македонският език е признат и приет от целия свят, вписан на картата на ООН. Споразумението с България, която е наш съсед и приятел, беше подписано на македонски. Всички надежди на опозицията, че ще успеят да скрият това - че успяхме да се утвърдим в света с ясна и солидна идентичност - като македонски народ, който говори македонски език, се провалиха. Дойдохме тук чрез диалог и приятелство и ще продължим да го правим“, каза в интервю за Press24 Радмила Шекеринска, водач в листата на коалиция „Ние можем” в пети избирателен район на Северна Македония.

„Република“ (Македония): Водеща агенция от САЩ прогнозира убедителна победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Северна Македония
Скопие. Проучване на общественото мнение, проведено от елитната американска агенция „Маклафин“, показва, че коалицията на ВМРО-ДПМНЕ ще постигне убедителна победа на предстоящите парламентарни избори в Северна Македония, предава близкото до ръководството на основната опозиционна партия скопско електронно издание „Република“. Според резултатите от анкетите, представени днес от Джон Маклафлин от агенцията, ВМРО ще победи управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) в пет от шестте избирателни района, където мнозинство е славянското население. Особено убедителна е разликата в 3-ти и 4-ти избирателен район, където СДСМ не може да разчита на подкрепата на албанските избиратели. Там ВМРО-ДПМНЕ води с 39 срещу 32 процента (трети избирателен район) и 38 срещу 33 процента (четвърти избирателен район). В първи район, ВМРО води на СДСМ с 28 срещу 25 процента, докато ДСИ и „Алианса на албанците“ ще вземат съответно 6 и 4 процента. Във втория избирателен район ситуацията е подобна, ВМРО води на СДСМ с 26 срещу 24 процента, докато ДСИ води на „Алианса“ с 6 срещу 4 процента от гласовете. В пети избирателен район листата на ВМРО-ДПМНЕ, оглавявана от Игор Дурловски, е три процента пред СДСМ и Радмила Шекеринска (31 срещу 28%), докато ДСИ и „Алианса“ са почти наравно (5 срещу 4 на сто). В шестия избирателен район СДСМ е далеч от целта си да победят ДСИ и дори „Алианса“ и да се обявят за победител в албанския блок. ДСИ има подкрепата на 26 процента от избирателите, „Алиансът“ има 20 процента, СДСМ е трети със 17 процента, а ВМРО-ДПМНЕ може да очаква 12 процента от гласовете. Базираната във Вашингтон агенция „Маклафин“ проведе широка кампания за републиканските кандидати, включително президента Доналд Тръмп, за да покаже как може успешно да се справи с фалшиви анкети, проведени с цел политически манипулации на противниците си. Наскоро Тръмп обяви, че е наел агенцията за разследване на фалшиви и политически манипулативни проучвания, пуснати преди изборите през ноември. Агенцията е работила и с политици като Стив Форбс, Джеб Буш, Арнолд Шварценегер, Бенджамин Нетаняху, Виктор Орбан и други.

Зиядин Села: Идеята на ДСИ за премиер-албанец е камуфлаж за дискриминацията на албанците
Гостивар. Коалицията на „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“ – „Сега е моментът“, проведе митинг в гостиварското село Форино, на което водачът на листата нв шести изборен район (около Гостивар) Зиядин Села обясни части от изборната програма на формацията, която, по неговите думи, е фокусарана върху ограничаване на хазарта, като той обеща, че през първите 100 дни от идването на власт, ще бъде приет закон, според който казина ще може да има само в пет-звездни хотели, предава скопското електронно издание „МКД“. Села обеща, че ако коалицията спечели изборите, никой албанец няма да бъде заплашен заради неговата партийна принадлежност и каза, че идеята на ДСИ за албанския премиер е опит за камуфлаж на дискриминация и потисничество на албанците. „Не мога да разбера как могат да поискат албанец-премиер сега? Те са на власт от 18 години и получаваха подкрепата и гласовете на албанците. Как не осъществиха досега тази идея и защо наискат искат това сега“, заяви лидерът на „Алианса на албанците“. Той добави, че идва времето за промяна, при която, по думите му, след 15 юли Али Ахмети ще бъде свободен, защото досега той е бил заробен от ВМРО-ДПМНЕ, а след това и от СДСМ. Търсейки подкрепа за изборите, Села подчерта, че албанците трябва да гласуват за албански кандидати, а не за партии, които са част от, както той каза, всяко коалиционно споразумение, което служи на другата страна. Шефът на предизборния щаб и генерален секретар на партията Арбен Таравари изрази оптимизъм за победа на митинга. „Промяната, която започна в Гостивар, ще продължи с Липково и Струга. Председателю, обещавам ви, че в Гостивар победата над ДСИ ще бъде две към едно“, каза Таравари. Кандидатите за народни представители Газмен Абдиа, Елхоме Мемеди, Афан Елези и Халил Снопче също се обърнаха към публиката. Представяйки части от програмата, те обещаха, наред с други неща, че те ще бъдат истинският глас на албанците в парламента, създавайки повече от 25 работни работни места.

Християн Мицковски: Позицията на ВМРО-ДПМНЕ остава непроменена за договорите с България и Гърция
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за предаването "360 градуса" на скопския телевизионен канал "Алсат М"заяви, че не пренебрегва реалността по отношение на новото конституционно име, но, каза той, никога няма да се съгласи с името Република Северна Македония, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“ „Кой казва, че пренебрегваме реалността? Ние сме част от управлението на страната с това прилагателно. Но никога не мога да се съглася с административното име, защото то противоречи на моите принципи. За мен тази държава, която стои дълбоко в мислите ми и я нося в себе си, такава каквато съм я наследил и ще я предам на потомците си, е Македония и тук не трябва да има дилема", заяви Мицковски. Попитан как ще стане на практика, ако той седне пред табела , на която пише Северна Македония, той каза, че първо трябва да се стигне до подобна ситуация, а след това ще намери начин да работи. „Лично аз не мога да бъда лицемер и да кажа, че ще пренебрегнем тази реалност. Това е реалността, която ни донесоха Зоран Заев и СДСМ. Но никога не мога да се съглася с това прилагателно“, каза Мицковски. Той добави, че позицията на неговата партия за споразумението с Гърция,както и за споразумението с България, е категорична, че те не са съгласни с тяхното съдържание. "И тези ултиматуми ще ни напомнят за предателството и капитулацията на Зоран Заев и СДСМ. Тук няма абсолютно никаква дилема. Никъде не се говори за смяна на документи. Кой принуди Зоран Заев да смени документите, когато все още не сме отворили главата за образованието “, каза Мицковски. Той посочи, че те вече са заявили, че за да направят някакви промени, се нуждаят от определени условия, които, както той каза, ще се опитат да удовлетворят и че тук няма дилема. Той добави, че първият приоритет на Македония е приближаването на страната към Европейския съюз. "И тези ултиматуми ще ни напомнят за предателството и капитулацията на Зоран Заев и СДСМ. Тук няма абсолютно никаква дилема. Македонците се чувстват лишени от права в общините, където не са в мнозинството. Македонците в тази страна обаче все пак са етническо мнозинство и се чувстват напълно маргинализирани и обезсилени в тези райони. "Ако продължим да функционираме така в районите, където етническите малцинства преобладават и практически се опитват да обезценят мажоритарната общност в страната, тогава у македонците се създава усещане, че са граждани втора категория и това не е редно." каза Мицковски в предаването „360 градуса“ по телевизия „Алсат М“. Той подчерта, че произходът на имотите на всички политици от първия до последния, като се започне от него, трябва да се провери. „Когато говоря за проверки сред политиците, казвам:„ Започнете с мен, така наречения процес на прочистване в политиката, нека да видим дали ние или нашите семейства можем да докажем произхода на нашето имущество и всичко, което имаме “. Мицковски подчерта, че политиците, които са забогатели на гърба на хората, първо трябва да бъдат отстранени, след това трябва да се продължи в съдебната система, в администрацията, където има длъжностни лица, които притежават изключително голям капитал, който не съответства на техните доходи, да се провери как са го придобили.

Буяр Османи: Демократическият съюз за интеграция няма да се коалира с партия, която се опитва да подкопае усилията на Скопие за евроинтеграция
Скопие. Вицепремиерът по евроинтеграцията на Северна Македония и член на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Буджар Османи заяви, че заедно със Социалдемократическата партия на Македония (СДСМ) като коалиционни партньори са взели ключови решения, но това не изключва възможността след изборите съставът на правителството да преговаря с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската медия "Фокус". Въпреки това, той заяви пред журналисти, че неговата партия няма да се коалира с нито една политическа формация, която се опитва да наруши Охридското и Преспанското споразумение, както и Договорът за добросъседство с България.

„24 Вести“ (Македония): За СДСМ биха гласували 24,8%, а за ВМРО-ДПМНЕ 21,2%
Скопие. Коалицията, водена от СДСМ и БЕСА, има 3.6% преднина пред ръководената от ВМРО-ДПМНЕ коалиция преди предсрочните парламентарни избори на 15 юли, показва проучване на Националния демократичен институт на САЩ, коментира македонският телевизионен канал “24 Вести“ Според проучването средно 24,8% от анкетираните са казали, че ще подкрепят коалицията "Ние можем", 21,2% ще гласуват за коалицията "Обновяване за Македония", ДСИ води със 7,2% пред коалицията "Алианс на албанците" и Алтернатива, за които биха гласували 5,7%. 16,5% от хората са заявили, че няма да гласуват, а 9,5% са отказали да отговорят. Също така 9% са заявили, че все още не знаят за кого ще гласуват. Изследването показва, че за коалицията, ръководена от СДСМ, няма големи промени в избирателите по отношение на настроението за гласуване през март, ВМРО-ДПМНЕ има скок от 2%, а албанските партии запазват позициите си. По отношение на доверието в лидерите, гражданите се доверяват най-много на Зоран Заев - 40%, който все още има спад от рейтинга в сравнение с февруари, доверието се е увеличило към Християн Мицковски, но той е почти два пъти зад Заев с 28%. Интересно е, че Зеядин Села се радва на повече доверие пред Али Ахмети със 17 срещу 15%, колкото Билал Касами ,а 11% вярват на Африм Гаши. По отношение на избирателната активност интересът на гражданите да гласуват намалява със 7% в сравнение с февруари, а повечето от хората, които са заявили, че няма да гласуват , са посочили като причина – страх от COVID-19.

„Независен“ (Македония): Мицковски не каза какво ще прави с договорите с Гърция и България
Скопие. В телевизионен дебат със Зоран Заев лидерът на ВМРО-ДПМНЕ почти не спомена Споразумението от Преспа; правителството му ще защитава Гоце Делчев и македонския език, но не каза конкретно какво ще направи със споразумението с България, пише македонският вестник “Независен“. Без да отговори директно какво би направил с Преспанското споразумение и Споразумението за добросъседство с България, ако ВМРО-ДПМНЕ дойде на власт, лидерът на партията Християн Мицковски даде обяснения за поправки на "капитулации и грешки" по време на телевизионния дебат. Председателят на СДСМ и архитект на двете споразумения Зоран Заев ги защити като едни от най-големите постижения в новата история на Македония, които са разрешили проблемите и разногласията с двете съседни страни. „Македонският език и народ са признати от целия свят. Споразумението с България беше подписано на македонски език и на нашата азбука. Това е приключен въпрос ", каза Заев и попита Мицковски: "Необходимо е да се каже конкретно дали ще обезсили споразумението от Преспа, дали ще обезсили споразумението с България и дали ще анулира влизането ни в НАТО и решението да започнем преговори с ЕС." Тогава Мицковски говори повече за политическите възгледи в България, идващи от представители на тяхната сестринска партия ГЕРБ, отколкото това, което правителството, което той ще води, всъщност би направило. „В момента сме в много катастрофална ситуация, когато преговаряме с източния съсед за нашия език. Преговаряме за героите от нашата история. Как да се договорим за Гоце Делчев? Ние ще коригираме вашите капитулации и грешки “, каза Мицковски, но не уточни как правителството му ще го направи. Трябва да се отбележи, че в дебата за външната политика той само неясно спомена Преспанското споразумение и възможността за неговото преразглеждане или анулиране (в Гърция сега е на власт друга сестринска партия на ВМРО-ДПМНЕ, „Нова демокрация“), но повече говори за споразумението с България, като му придаде национална, патриотична и популистка нотка, вероятно очаквайки, че може да привлече част от гласовете на десните избиратели, които са далеч по-толерантни към ВМРО-ДПМНЕ. Той добави, че неговото правителство няма да остави работата на македоно-българската историческа комисия, но че ще трябва да "се справи с фактите". Мицковски почти не спомена присъединяването към НАТО и решението за започването на преговори с ЕС. И двамата изразиха обаче сходно мнение за идеята на ДСИ за албански премиер. Заев повтори позицията от последните десет дни - че няма да позволи на ДСИ да изнудва СДСМ и че след изборите е възможно да се говори с партията на Али Ахмети, само ако той се откаже от "условието за изнудване". „Гражданите са тези, които решават кой ще бъде следващият министър-председател. СДСМ ще има най-голям брой депутати, може би ще достигнем 60 и повече. "Не трябва да допускаме ДСИ да влиза в правителството при такова условие." Риториката на Мицковски, който не е кандидат за депутат, а само кандидат за министър-председател, беше подобна и той със сигурност не би искал да се откаже от тази позиция в случай на победа на неговата партия. В необичайна размяна на реплики Заев каза на Мицковски, че ще е готов да му даде депутати, за да сформира правителство на малцинството. "Готов съм да дам 13 депутати на Мицковски, за да сформира правителство на малцинството, или ще го помоля да ми отстъпи шест депутати, за да можем да съставим правителство на малцинството." "Никой не трябва да преговаря под шантаж", неочаквано заяви Заев, намеквайки, че предизборните му прогнози са, че СДСМ ще спечели 55 места, а ВМРО-ДПМНЕ - 48 места. Мицковски последва примера с математиката, казвайки, че ще им трябват само няколко депутати, за да имат мнозинство и каза, че „в Коалицията има хора, които вероятно ще подкрепят политиките на ВМРО-ДПМНЕ в бъдеще“

Принтирай    Оразмери текст   + -