Джанлоренцо Бленджини проведе първата си открита за медии тренировка на мъжкия национален отбор. Заниманието беше в зала "Христо Ботев" и е част от подготовката за Лигата на нациите, в която нашите стартират следващата седмица в Анталия.

"Откакто съм в България, впечатленията ми са само позитивни – каза Бленджини. - Натоварванията са сериозни, а реакцията от състезателите е отлична. Смятам, че основата е много добра."

Бленджини отказа да натоварва подмладения ни отбор с големи очаквания. "Целта не са бързите резултати, а изкачването ни в световната ранглиста" – добави италианският специалист. - "Сега е моментът да изградим отбор. Искам да намеря тези играчи, които най-много вярват. България има сериозни успехи при младежките отбори. Крачката до елитния волейбол обаче е голяма и момчетата трябва да я направят."

Отново Бленджини натърти, че тези, които е поканил и не са се отзовали, са история за него. "Или казваш да, или не – категоричен е треньорът. - Не може да си избираш на кой турнир да участваш и на кой не. Имаме двама души с контузии, които пропускат лятото – Александър Николов и Мартин Атанасов. Имам картбланш от ръководството на федерацията да правя избор."

Досега Бленждини не е избрал кой ще е капитан на националния отбор. За последно това беше Цветан Соколов, който се отказа след Европейското първенство миналата година.

"Въпросът е много важен, но аз съм от десет дни тук и имам нужда да помисля – посочи Бленджини. - Според мен, капитанът не трябва да е нито най-опитният, нито най-възрастният състезател. За тази чест се изискват определени характеристики. Той трябва да е за пример. Капитанът е вторият най-важен човек след треньора. Той трябва да греши най-малко. Още се ориентирам и ще взема решение."

По въпроса с капитанската лента взе отношение и 26-годишният център Алекс Грозданов, който сега е сред играчите с най-много стаж в представителния тим.

"За нас не е важно кой ще е капитан – призна състезателят на италиански Верона и добави: Нашата мисия е да защитим историята на българския волейбол. Сега прехвърлям опит върху младите. Знам какво е. Бил съм на тази позиция. Трябва много работа. Мисля, че отборът ни може много да се развие. От всеки треньор съм запомнил много позитивни неща. Бленджини има различен подход и ние го следваме.

Трябва време и търпение, за да се изгради този отбор. Младите трябва да използват шанса", каза и най-възрастният в състава – либерото Мартин Божилов.

Във вторник, 14-и май, България ще проведе и първата си контрола от подготовката за Лигата на нациите. В 18:00 ч. в столичната зала "Христо Ботев" тимът ни ще се изправи срещу Естония. Проверката ще бъде при открита врата. Билетите с цена 10 лева ще се продават преди срещата на входа на залата. Мачът ще бъде предаван пряко и в YouTube канала на БФВ.