"От 12 февруари нататък ще бъде истинският пик на грипната епидемия у нас. Съдя по това, че има известна постепенност и последователност в повишаването на заболеваемостта по области", каза за "Фокус" вирусологът проф. Радка Аргирова. 

По думите ѝ по-строгите мерки ще дадат резултат. "Те са единствените, които могат да бъдат предприети. Това са така наречените "нефармакологични мерки" за предпазване от въздушно-капкови инфекции - чрез лицеви маски, по-често измиване на ръцете, проветряване. Неща, които не са свързани с взимане на лекарства", каза още вирусологът. 

"При децата и при възрастните може да се каже, че симптомите са общи, разбира се, ще подчертаем и някои различия. Обикновено се започва с втрисане, температура, често има суха кашлица. Температурата бързо се повишава. Общо неразположение, от което най-честият симптом е отпадналост и умора, силни, тежки, понякога доста добре изразени. При децата обаче, към това може да се добави гадене, повръщане или стомашно-чревно разстройство. И това е характерно въобще за децата при инфекции. Другото, което е съществено, това са болките и чувството на мускулна слабост в ставите и мускулите. И всичко това говори за симптоматиката на грип", посочи проф. Аргирова.

Тя е на мнение, че още области ще обявят грипна епидемия. "Пикът на грипната епидемия ще определи и какво ще бъде наличието на вируса, който ни е нападнал тази година, защото обикновено пикът настъпва с наличието на грип тип А, след това ще се появи и тип Б. И там ще има заболели, но техният брой постепенно ще започне да намалява. На нас ни е известно, че появи ли се грип Б в края на епидемията, тоест след грип А, това обикновено бележи края на епидемията", допълни вирусологът.