Пациенти се оплакват, че се налага да доплащат за лекарства, които трябва да се безплатни, твърди депутатът от БСП Ирена Анастасова в питане до министъра на здравеопазването Галя Кондева.

Тя напомня, че Националният съвет по цени и реимбурсиране е одобрил решение, с което 56 лекарства се покриват на 100% от касата и от 2 април тази година трябва да са напълно безплатни за пациентите.

"НЗОК заплаща от 1 април с повишено ниво на реимбурсиране лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, предназначени за лечение на сърдечно съдови заболявания. За всеки лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък, се определя стойност на дефинирана дневна доза или терапевтичен курс, спрямо които се определя референтната им стойност и стойността, заплащана от касата“, обяснява министърът, цитиран от Pariteni.bg.

Максималната стойност, която се доплаща от пациентите е разликата между пределната цена и стойността на заплащаната от Здравната каса, допълва тя.

По думите й, именно с повишаване на сумата, която покрива касата, се намалява частта, която плащат пациентите. Като във всяко едно международно патентно наименование има поне един напълно безплатен за пациента лекарствен продукта, като това е този с най-ниска цена на търговец на едро.