Проектът за свързване на Мечи чал с връх Снежанка не е забравен, но иска няколко законодателни промени. Това заяви на пресконференция по повод Световната купа по сноуборд в Пампорово, изпълнителният директор на "Пампорово“ АД, Мариян Беляков, предаде репортер на "Фокус“. "За да се случи това се иска огромна инвестиция, която ние правим всичко възможно някъде напред във времето да подсигурим, но сме категорични, че са необходими законодателни промени, които да облекчат режимите за развитието на ски зоните. Изграждането на нови лифтове – не просто да се опитваме всеки път да ги слагаме там, където са били старите. Трябва да изграждаме нови писти, съпътстваща инфраструктура и още изключително много неща. Това е нещо, с което сме се заели в момента и работим заедно трите курорта върху нови текстове и предложения, като част от тях са нови, а други са стари. В рамките на следващите месец-два очакваме да ги внесем отново в Министерски съвет с цел пробив в полза развитието на  ски зоните. Тъй като всеки от трите курорта, особено Пампорово и Банско, имат особени проблеми, които възпират още по-мащабното развитите в тази посока“, поясни Беляков.

Мажоритарният собственик на Пампорово, Цветелина Бориславова заяви, че от доста години имат проект от френска компания за три нови писти на Мечи чал в Чепеларе, с които региона ще се развие много. "Имаме обаче огромен проблем не само законодателен, но и с местните кооперации. Дори сега за съществуващия лифт, има хора, членове на кооперациите, които ни изнудват със стари съществуващи трасета на лифта. Изискват се голям труд, убеждения, средства и време, които ще са необходими, за да може да постигнем това, за което всички мечтаем. Водим битка с местните кооперации и собственици на земи, незнайно защо. Ние сме го казвали навсякъде, както при нас, така и в Банско, че тези инвестиции ще създадат условия за развитие на туризъм, за развитие на местните общини“, допълни Бориславова.  

Президентът на Българската федерация по ски, Цеко Минев отбеляза, че трябва да си си дадем сметка къде сме стигнали и какви спортни успехи имаме през последните 20 години и на какво ниво сме, въпреки че нашата инфраструктура като цяло изостава. "Съседните страни започнаха да ни застигат и задминават, а да не говорим за развитите европейски държави. Всички казват, че не сме Алпите. Но ние сме България – имаме природните дадености да сме много добри, само че някой ни пречи през последните 20 години. Всеки се оправдава и не знае защо. А това е поминък, хляб и работа за всички, в цялата околия и във всичките планински региони на България“, обясни Минев. Той отбеляза, че Австрия е примерът за това нещо, как преди векове са направили всичко и как тези хора в момента във всичките долини във Австрия живеят в едни от най-богатите общини. "Тук не опираме до това дали дадена  кооперация ще иска да изнудва собственика или инвеститора. Тези хора ще получават неимоверно много повече доходи от сега, ако се направи тази инфраструктура. Когато се направи всички те ще живеят в пъти по-добре и това е 100 % сигурно. Австрийците са го доказали. С толкова курорти и с такава инфраструктура, ние имаме носител на кристалния глобус – Ради Янков, имаме Алберт, който се върна на подиума, имаме Влади Зографски без нито една шанца в България. Когато има сериозна частна възможност това да се случи, няма логика – трябва държавата и политиците наистина да разберат, че това са неща, които са задължителни“, категоричен е Минев.

По думите му, зимният спорт и туризъм, а и целогодишният туризъм в планините са неразривно свързани. "Все повече хора искат да ходят в планините целогодишно и да са съпричастни на чистия въздух и природата. Не може да консервираме само за някои природата и да използваме този ресурс. Ние сме граждани на тази държава – всички взети заедно. Трябва посланието да се предаде до държавата. Не трябва много. Ако всички се разберем за какво става дума, много бързо всичко може да се случи“, каза още Цеко Минев.