Българската федерация плувни спортове определи най-добрите състезатели и треньори за 2023 г. в трите направления - плуване, артистично плуване и скокове във вода.

Световният и европейски шампион за юноши Петър Мицин беше определен за плувец Номер 1 на България за отминаващата година.

Мицин спечели световната титла на 400 м свободен стил  и стана сребърен медалист на 800 м свободен стил на първенството за състезатели до 19 години в Нетаня, Израел.

В същата възрастова група той триумфира в три дисциплини на Европейското първенство в Белград, Сърбия, поставяйки и световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил. Петър Мицин спечели и европейската титла в дисциплината на шампионата за мъже до 23 години в Дъблин, Република Ирландия.

Ето и пълното подреждане на Топ 10 в плуването:

1. Петър Мицин

2. Диана Петкова

3. Габриела Георгиева

4. Йосиф Миладинов

5. Любомир Епитропов

6. Йордан Янчев

7. Тонислав Събев

8. Калоян Левтеров

9. Калоян Братанов

10. Даниел Нанков

За най-добър треньор федерацията по плувни спортове определи Николай Вакареев, който е личен треньор на Петър Мицин.

Управителният съвет на БФПС посочи  Ива Ереминова за най-добър състезател по скокове във вода, а Далия Пенкова и Саша Митева бяла избрани за най-добри в артистичното плуване. При треньорите Георги Чобанов /скокове във вода/ и Галина Георгиева /артистично плуване/ бяха посочени за най-добри през 2023 г.

Състезателите и наставниците ще бъдат наградени по време на церемония в началото на следващата година.