Манчестър Сити обяви привличането на хърватския защитник Йошко Гвардиол. Сделката ще възлезе на 90 милиона евро, като по този начин играчът стана най-скъпият защитник в историята, изпреварвайки Върджил ван Дайк и Хари Магуайър в този списък.

Ето и кои са петте най-скъпи трансфери на защитници в историята на футбола:

Хари Магуайър - Лестър/Манчестър Юнайтед

Сума: 87 милиона евро

На 5 август 2019 г. англичанинът стана играч на Манчестър Юнайтед, като подписа шестгодишен договор с клуба с опция за продължаване с още една година. Сумата на трансфера му беше 80 милиона паунда (87 милиона евро), което го направи най-скъпият защитник в историята.

Матайс де Лихт - Аякс /Ювентус

Сума: 85,5 милиона евро

През юли 2019 г. защитникът беше придобит от Ювентус за 75 милиона евро (плюс 10,5 милиона в бонуси). Споразумението му е предназначено за 5 години - до 2024 г.

Върджил ван Дайк - Саутхемптън/Ливърпул

Сума: 84,65 милиона евро

На 1 януари 2018 г. холандският футболист премина в Ливърпул и по това време стана най-скъпият защитник в историята на футбола. Сделката възлиза на 75 милиона паунда, договорът е подписан за период от 5 години. Селтик също получи 10 процента от тази сума.

Уесли Фофана - Лестър/Челси

Сума: 80,4 милиона евро

На 31 август 2022 г. французинът се присъедини към Челси, като подписа седемгодишен договор с клуба. Сумата на споразумението беше 80,4 милиона евро.

Люка Ернандес - Атлетико (Мадрид)/Байерн (Мюнхен)

Сума: 80 милиона евро

Трансферът на френския футболист не стана толкова шумен, колкото другите трансфери, случили се в Европа през същия период, но се оказа рекорден за Байерн. Мюнхенският клуб плати 80 милиона евро за трансфера на Ернандес, което беше най-скъпият трансфер в историята на клуба.