За първи път тази година в защитена зона "Суха река", която се простира от добричкото село Карапелит до силистренското село Краново, орнитолози поставиха фотокапан за проучване на малкия креслив орел, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Фотокапаните разкриват основни фази от размножителния период - от пристигането след миграцията, мътенето и отглеждането на потомството. Наблюденията показват, че женските птици основно се занимават с мътене и хранене на малките. Останалото, включително доставката на храна, е дело на мъжките птици.

Фотокапаните са снабдени със сензори за движение и заснемат птиците пред тях, без да ги безпокоят.  Проучванията с фотокапани са неинвазивен начин за наблюдение на популациите на дивите животни.

През пролетта на тази година екип на Българското дружество за защита на птиците монтира 5 такива фотокапана в различни защитени зони в страната и едната от тях е "Суха река". Дейностите са част от проекта "Земите и горите на орела".  

"Суха река" се характеризира с дъбови гори, цер, земеделски земи и пасища, има язовир, обрасъл с водна леща и роголистник. Според специалистите защитена зона "Суха река“ е важна за опазването на малкия креслив орел. Оценката към момента за защитената зона и околностите ѝ е от 3 до 5 двойки на малкия креслив орел. Ще бъде направен обстоен мониторинг за установяване на точния брой гнездящи двойки на територията. Защитената зона се използва като място, на което спират за почивка малки кресливи орли, мигриращи от северните популации.

Жулиета НИКОЛОВА