Официалното откриване на анаеробната инсталация, която се намира село Българчево, местност Цалините, е вече факт. Както вече съобщи "Фокус“ тя ще обслужва общо пет общини – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Припомняме, че през 2021 година с официална церемония "Първа копка“ в Благоевград стартираха дейностите по проект "Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“. Проектът е по приоритетна ос 2 "Отпадъци“ на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“. Бенефициент по проекта е Община Благоевград и той се изпълнява в партньорство с общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Главната цел на проекта е намаляване на количеството на депонираните отпадъци чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на анаеробна инсталация за разделно събрани, биоразградими отпадъци и насърчаване на тяхното рециклиране и оползотворяване, организиране на разделно събиране, обработване и третиране по безопасен за околната среда начин. Инсталацията ще работи по метода на суха метанизация с капацитет 1 5819 т/годишно.

Днес, след отслужването на водосвет от отец Антон Шавулев от храм "Въведение Богородично“ – Благоевград и прерязване на лентата на обекта присъстващите имаха възможността да разгледат новата система.

Снимки може да видите в галерията към новината!