За поредна година жителите и гостите на Благоевград имаха удоволствието и възможността да се насладят на един колоритен фестивал, фестивал който завладя публиката и озари голямата сцената на площад "Македония", с пъстри носии, песни и танци. Фестивалът "Шарено цвете“ е истински празник за сетивата, организиран от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с подкрепата на Община Благоевград. 

Богдана Костадинова, която е директор на центъра разказа пред "Фокус“, че за поредна година деца от различни краища на България и съседни държави са успели да покажат, че са ревностни пазители на традициите, културата и фолклора. 

"Тази година Благоевград е домакин на IV-то издание и от тази година е Международен фолклорен фестивал "Шарено цвете“. В него участват над 1 200 деца и ученици от цялата страна. Тяхната възраст е от 3 до 18 години. Този фестивал няма конкурсен характер. Целта му е да се даде възможност на всички деца и ученици, които се занимават с фолклор – да излязат на голямата сцена, да покажат какво могат, да бъдат мотивирани да развиват своя талант и да разпространяват българските традиции и българския фолклор“, каза още Костадинова. 

През последните години фестивали като "Шарено цвете“ показват, че все повече децата и учениците искат и се завръщат към традициите и фолклора. Ентусиазмът им е голям, а желанието да бъдат пазители на традициите още по-голямо, коментира Даниела Богданова, учител на Фолклорна група "Бисери“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. 

"Провеждането на фестивала "Шарено цвете“ е важно, защото най-малките деца получават възможността, някои от тях, за първи път да се качат на голямата сцена. Тази тръпка да бъдеш артист на голямата сцена пред многобройна публика никак не е малка за развитието на децата след това. Те имат толкова голяма желание да участват. Дали ще пеят, дали ще свирят, дали ще танцуват... това е изключително масов фестивал. Искам да кажа, че идват и много гости. Развитието на децата в културното поприще е изключително важно“, отбеляза Богданова. 

От думите ѝ стана ясно, че децата, които се обучават в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград посещават центъра по собствено желание, а не защото това искат техните родители. 

"Изключително много благодарим и на родителите, защото те стават част от творчеството на децата. Много се радвам, че много от децата вече предпочитат да ходят на народни танци, вместо на фитнес. Децата се учат с очите и ушите. Каквото виждат от родителите и учителите, такива стават и те. Всички деца са "Добре дошли“ при нас, без значение колко са талантливи. Наша е ролята да ги накараме да заобичат фолклора, защото ако няма фолклор, няма да има и народ“, подчерта тя. 

На 31 май Благоевград ще стане част и от друго много голямо събитие, което се организира от Центъра за личност и творческо развитие на децата на Благоевград и общините Благоевград и Дупница, разкри пред "Фокус“ директорът на центъра Богдана Костадинова. Тя уточни, че площад "Македония“ в областния център ще стане домакин на Югозападния международен фолклорен фестивал ,,Мир на Балканите".