Проведе се официална церемония по откриването на Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци, която се намира в село Българчево, община Благоевград, местността Целините, предаде репортер на "Фокус“.

Новоизградената инсталация ще обслужва пет общини – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. В събитието участие взеха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, кметовете на другите четири общини, областният управител на Благоевград Мария Димиова и други.

По време на церемонията по откриването на обекта кметът на Община Благоевград Методи Байкушев заяви, че днес се завършва един проект, който е отнел повече от 5 години за подготовка и изпълнение.

"Започнат от една администрация, преминал през втора, трета. Всъщност аз съм четвъртия кмет, който се занимава с този обект и на мен се падна честта днес да го открия. Наистина изпълнението на този обект, на това красиво място, беше едно изключително предизвикателство, както от строителна гледна точка, така и от финансова. Може да се поздравим, че тази част, тази фаза от проекта, днес завършваме успешно. Бих искал да благодаря преди всичко на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците - Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община Симитли“, каза още той.

Кметът Методи Байкушев благодари на кметовете на тези общини и на администрациите им за свършената работа през последните месеци.

"Започнахме от един много труден етап, имаше сериозно закъснение, имаше риск да не го завършим навреме, но всичко успя да се случи. На второ място искам да благодаря на изпълнителя в лицето на г-жа Аглика Георгиева, която въпреки трудностите, с които беше съпроводено изграждането на обекта, успя да се справи навреме, за да може изцяло да ползваме европейските средства, които бяха предоставени за този обект. Благодарности също и за общинското дружество "Благоевград инвест", затова че експедитивно бяха подготвени“, допълни той.

От своя страна Аглика Георгиева, представител на ДЗЗД "Балканика“ каза, че точната дума за този проект е "Предизвикателство“.

"Годините, в които работихме по този проект – от проектиране и инженеринг, до въвеждане в експлоатация, беше огромно предизвикателство за нас. Не само защото трябваше да въведем съвременна технология за камионите от Германия, а и че трябваше да изпълним на това място. Виждате и пътя, и достъпа като сериозно предизвикателство“, посочи тя.

Инсталация е изградена в три модула – за анаеробно третиране, модул за компостиране и когенерационен модул, заедно с административна сграда, с гараж и работилница с всички удобства за работниците.

"Това е добър пример за изпълнение на кохезионната политика от ЕС. От Германия е доставена технологията за анаеробно третиране и компостиране. От Италия пък са предоставили технологичните решения, свързани с машините за предварително и последващо третиране на материала. Това е пример за изпълнение на един европейски проект с международен обмен. През годините трябваше да преодоляваме периода на ковид пандемията и осигуряването на безопасна среда на работа. Това беше и периодът на икономическата криза – на липсата на материали и повишаване на цените. Всички вярвахме, че запретвайки ръкави, ще доведем проекта до успешен край и ще бъде на едно високо европейско ниво“, отбеляза тя.

Преди официалното откриване на анаеробната инсталация в зала № 5 на Община Благоевград се проведе и заключителна пресконференция по проект "Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци за регионалната система за управление на отпадъците Регион Благоевград.