С над тон храни и медицински консумативи доброволци зарадваха потребителите на Дома за стари хора "Венета Ботева“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Благородният жест, който се случва в навечерието на Великденските празници, е дело на местни фирми.

Възрастните хора получиха стотици козунаци, яйца, кисели млека и печени пилета. И както повелява традицията за боядисване на яйцата на Велики четвъртък, дарителите бяха осигурили и боички, за да направят обитателите на дома шарени и красиви великденски яйца.

Благодателите подариха също апарати за измерване на кръвно налягане, а за лежащо болните донесоха памперси.

"Инициативата има за цел да отдаде уважение към възрастните хора, които заслужават като всички останали да посрещнат достойно Великден. За една нация може да се направи извод спрямо отношението й към децата, възрастните и животните. Наша отговорност е да бъдем в полза на нашите отрудени баби и дядовци. Поклон пред мъдростта и опита им“, сподели инициаторът на дарението Галин Борисов.

Той и съмишлените му призоваха в тези светли дни всеки да извърши поне по едно добро дело, съпреживявайки християнския урок по благородство и смирение.

"Благодарим за дарението. Този хуманен жест означава много за възрастните хора. Такива прояви на добрина са доказателство, че въпреки трудните времена българите са успели да съхняват най-прекрасните християнски ценности като съпричастност, милосърдие, толерантност и хуманност“, заяви управителят на дома Зорица Радловска.

В знак на благодарност към шестте фирми, осигурили дарението, обитателите на социалната институция поднесоха подаръци – графики с конец и тематични сувенири, изработени в заниманията по трудотерапия.

Домът за стари хора "Венета Ботева“ е сред образцовите социални институции в региона. В него се задоволят ежедневните нужди на потребителите /150 души/, има 24 - часово медицинско наблюдение, осигуряване на атмосфера за преодоляване на чувството на изолираност и изоставеност, създаване на условия за социални контакти и възможности възрастните хора да се чувстват неразделна част от обществото.