В навечерието на първия държавен изпит по български език и литература, до "Фокус“ постъпи сигнал от източници, които пожелаха анонимност, според който през утрешния ден учениците в СУ – Банско ще получат отговорите на изпита по български език и литература. В него се твърди още, че контролирано и организирано от директора на СУ "Неофит Рилски“ в град Банско ще бъде подсказано на учениците по време на матурите.

"Обществена информация е, че миналата година подсказването е било чрез отговори, оставени в тоалетните“, се казва още в сигнала. Според подателите на сигнала, целта е учениците да постигнат по-добри резултати, с което ще се повиши както рейтингът на училището, така и на неговия директор.

От "Фокус“ се свързахме с директора на Регионалния инспекторат по образованието – Благоевград Ивайло Златанов, който заяви, че подобни анонимни сигнали не са сериозни и, че през утрешния ден директорът на СУ – Банско няма да се намира в сградата на училището, а ще бъде на публично място, за спокойствие, както на децата, така и на родителите.