В Община Добрич днес е проведена среща по повод недоволството на част от медиците в МБАЛ за обсъждане на финансовото състояние на болницата с оглед на възможности за увеличение на трудовите възнаграждения. Това съобщи адвокатът на ответниците по делото, заведено от ръководството на МБАЛ-Добрич, Детелина Симеонова, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В срещата, закрита за медии, са участвали областният управител на Добрич Здравко Здравков и част от кметовете на общини в област Добрич, които са акционери в болничното дружество - на Каварна, Шабла, Добрич, Генерал Тошево и др.

Искането на всички работници и служители, представлявани от адв. Симеонова по делото, е за увеличаване на основното трудово възнаграждение, тъй като то съставлява 20% от общото възнаграждение. Извън основното всичко друго е под формата на допълнително материално стимулиране, което се разпределя на база клинични пътеки и една част по усмотрение на изпълнителния директор, посочи Детелина Симеонова.

"Според мен има средства, тъй като с КТД е направено такова увеличение, но на тези, които са подписвали този договор, това е КТ "Подкрепа". За да се присъединиш обаче към него, по нашето законодателство, трябва да внесеш вноска. Това моите доверители не искат да правят, защото така се нарушава тяхната свободна воля. Т.е. поне за 100 лв. увеличение има в момента болницата и затова беше срещата в общината", заяви адв. Детелина Симеонова.

Тази среща е била инициирана по желание на Синдиката на българските медицински специалисти, които подкрепят протестните действия в МБАЛ-Добрич. "Аз съм много огорчена от отношението на кмета на Община Добрич Г-н Йорданов, който направи срещата скрита, т.е. ние не бяхме поканени на нея. И се наложи да загубим добрия тон, за да бъдем допуснати на тази среща, която пряко ни касае и която е по наша инициатива", каза Симеонова и допълни:

"Аз като юрист считам, че има лостове, с които общините да въздействат на Министерство за здравеопазването (МЗ) и благодаря на кметовете, които днес присъстваха и на областния управител на Добрич. Специални адмирации към областния управител, защото той пожела да изложим все пак искането си пред него в цифри, за да бъде отправено до МЗ, което притежава мажоритарен дял".

За пореден път адв. Симеонова припомни, че съществуването на Многопрофилна болница е от съществено значение за цялата област Добрич. Продължава дефицитът на медицински сестри, като нормативът е 3 такива специалисти на един лекар, което в Добрич, по думите на юриста, е неосъществимо, защото на практика една медицинска сестра обслужва "40 пациента едновременно", което поражда въпроса дали физически това е възможно.

"Всички тези хора, някои от тях имат 240 часа извънреден труд за месец, а Кодексът на труда предвижда 150 часа. Но в нашия случай дори и директорът да иска да спазва трудовото законодателство, е изправен пред невъзможност. Общините в качеството си на акционери трябва да предприемат политика за осигуряване на кадри за болницата. Това мисля, че може да стане не чрез изграждане на сграда на Медицински факултет, а чрез отпускане на стипендия за млади хора, които след това да дойдат и да работят в болницата в Добрич", коментира още Детелина Симеонова.

Жулиета НИКОЛОВА