Окръжният съд в Добрич даде ход на делото срещу стачкуващите медици от МБАЛ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Делото беше заведено срещу 136 медици, участвали в символична и впоследствие ефективна стачка. Към днешна дата броят на ответниците намаля значително (сега са около 54-ма) поради писмено заявено разграничаване и неучастие в бъдеще в протестните действия. 

Срещу останалите 82-ма ответници производството по това дело е прекратено.

Адвокатът, представляващ ищеца - ръководството на МБАЛ-Добрич, поддържа тезата, че символичната стачка от 13 октомври тази година и последвалата ефективна от 22 октомври тази година, са незаконни. Според представляващия ответниците адвокат Детелина Симеонова става въпрос за форма на граждански протест, за което има писмено уведомление до кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Протестните действия на участващите в тях медици са осъществявани в почивните им дни или по време на обедната почивка. Процесът на работа не е спирал и няма необслужени пациенти в този период. 

Налице е колективен трудов спор и според ответната страна не е спазена методиката, поставена нормативно, за да се тушира напрежението, породено от голямата разлика в размера на възнагражденията на персонала в болницата. Според адвоката на ответната страна исканията за увеличение на основната  заплата на медицинските сестри и санитарите са представени писмено пред работодателя още на 20 юни тази година.

Освен това адв. Симеонова твърди, че е възможно завишаване на обявената от работодателя бройка на служителите, които се водят на работа в болницата. Затова бе изискана справка от НОИ към 12 октомври тази година.

Следващото открито заседание по делото е насрочено за 30 ноември от 14:30 ч.

Жулиета НИКОЛОВА