Ефективна стачка в МБАЛ-Добрич ще има утре - 10 ноември. Това заяви пред журналисти Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС), предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите на Илиева "тези дни се оказва огромен натиск върху хората, подават се някакви заявления за отказ от стачка", което в замяна означава изтегляне от списъците за съда.

В днешния ден има и заявени писмени откази от СБМС, съобщи Мая Илиева и коментира: "За мен това е някакво безумие, тъй като и членство в синдикати, и участие в стачка са доброволен акт, който е даден по закон. Това е право, което нямам как да бъде отнето".

Мая Илиева посочи, че има цели отделения в болницата, които стачкуват. Има и лекари, които са участвали в предупредителните стачни действия, но не са призовани в съда. "Носи се слух, че са били материално стимулирани, което евентуално ще се опитаме да проверим", каза Илиева. 

Как ще се осъществи ефективната стачка в МБАЛ-Добрич утре: "Колегите, които са по график и стачкуват, просто няма да работят. Директорът е задължен да осигури техни заместници, тъй като такова е предписанието на Арбитражната комисия. Ако в звената, в които той не може да осигури заместници на тези хора, които стачкуват, и се наложи те да си нарушат правото на стачка, то той трябва да им заплати дежурството, плюс 100 лева допълнително. Те ще стоят на работните си места по график, тъй като болницата трябва да работи по спешна и неотложна помощ. Така че, когато дойде някой пациент и не е изпратен друг човек, който да замести стачкуващия, стачкуващият ще работи и за това ще му се заплаща“, обясни Илиева.  

Жулиета НИКОЛОВА