Окръжният съд в Добрич даде ход на дело, образувано по искова молба, подадена от "Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“АД, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка против работници/служители в болницата. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Ищецът по делото – МБАЛ Добрич, предявява исковете с правно основание чл.17 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в качеството си на работодател. Ответници са лица, за които се твърди, че са работници или служители в болницата и са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. Исковата молба вече е насочена срещу 53 лица, след като ищецът оттегли първоначално предявените искови претенции по отношение на още 81 лица.

В предявената пред съда искова молба ищецът излага твърдения за незаконност на обявена безсрочна ефективна стачка и провеждана по график предупредителна стачка. Твърди се, че не е налице колективен трудов спор по смисъла на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, че работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците/служителите, че ответниците не са провели преговори с работодателя преди началото на стачката, че липсва надлежно взето 

решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от работниците/служителите в дружеството.

Защитата на ответниците оспорва иска, като посочва, че не са обявявани и провеждани предупредителни и ефективни стачни действия, а служителите са осъществявали само протестни действия. Твърди, че е налице колективен трудов спор, започнал през месец юни т.г. и свеждащ се до неспазване от работодателя на утвърдена от министъра на здравеопазването методика за формиране на трудовите възнаграждения, както и че исканията на служителите са предявени писмено.

В доклад по делото съдът посочи, че за да са основателни исковете, в тежест на ищеца е да докаже наличието на индивидуални трудови договори с всеки от ответниците, срещу които те са предявени, както и участието на всеки ответник в процес на обявяване на стачка и  продължителността на участието му в предупредителна стачка.

Ако се установи обявяване и провеждане на стачка, в тежест на ответниците е доказването, че в предприятието е възникнал колективен трудов спор, че е спазено изискването за водене на непосредствени преговори, като задължителна предпоставка за преминаване към всички други способи за уреждане на колективния трудов спор, както и че решението за обявяване на стачка – предупредителна и ефективна, е взето с обикновено мнозинство.

Съдът отложи делото за събиране на поискани от страните доказателства. Следващото заседание е насрочено за 30 ноември, от 14:30 часа.