Заявилите според регламента, че ще стачкуват ефективно днес медици в МБАЛ-Добрич са 15 души и това е тяхно право, заяви за Агенция "Фокус" изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич д-р Георги Желязков. Общо 525 са служителите в болницата. За утре заявената бройка е 9 човека, които ще стачкуват ефективно. 

Болницата продължава своята работа в нормален ритъм, отбеляза д-р Желязков. "Искрено съжалявам, че се стигна дотук. Мен ме боли по същия начин, както ги боли и служителите. Ние работим с тези хора и ще продължаваме да работим. Искрено ми е жал, че бяха въвлечени от синдикални активисти в едни такива действия, които доведоха до това тези хора да достигнат до съда, за да се докаже стачката законна ли е или не", заяви директорът на болницата. 

Д-р Желязков заяви твърдо, че желае да продължи да работи с тези служители: "Аз се боря за всеки един специалист в тази болница, независимо в каква сфера е - медицински специалисти, лаборанти, медицински сестри, рехабилитатори, лекари и началници на отделения. Всички работещи в болницата за мен са равнозначно мили и много ме боли, че моите служители в момента биват въвлечени в един такъв много неприятен конфликт. И не трябва да бъде така. Това нарушава нормалната хармония".

Преди 3 седмици е подписан нов колективен трудов договор, за да бъдат изградени едни много добри условия на работа, по думите на д-р Желязков. Постигнато е увеличение от 40% на основните трудови възнаграждения без това да доведе до нестабилност за лечебното заведение. "Единици са болниците в България, които могат да си позволят такова равнище на заплащане. И ние го правим именно заради нашите служители, защото вярваме в тях и искаме да ги задържим тук и да привлечем нови. Но с такава негативна кампания в момента как млади медицински специалисти ще дойдат при нас", каза д-р Желязков и добави, че преди малко повече от седмица 10 лекари млади специализанти са започнали работа в МБАЛ-Добрич по различни специалности.

"Говорим за добро равнище в болницата и то е постигнато. Нека не го опорочаваме с такива действия", отправи призив д-р Георги Желязков.  

Жулиета НИКОЛОВА