Делото срещу медици от МБАЛ-Добрич, обвинени за участие в стачка, продължава, днес се състоя поредно заседание в Окръжния съд в Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". След последното заседание в края на ноември миналата година стана ясно, че Окръжният съд в Добрич събира допълнителни доказателства, за да реши имало ли е стачка в МБАЛ и да се произнесе по нейната законност.

На моменти по време на днешното заседание имаше леко покачване на напрежението, дори се чу реплика от страна на защитата на ответниците, че с това темпо и развитие на нещата може да се стигне, образно казано, "до Лайпцигски процес". Днес стана ясно, че 17 от ответниците не са членове на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС), но повечето ответници са. Според тяхната защита представените от ищеца списъци на участвали в стачка служители или работници от болницата, са частни документи, незнайно от кого съставени и подписани и също кога. В този смисъл защитата оспорва, че тези списъци са доказателство по делото.

Също днес стана ясно след съдебна справка, че в МБАЛ-Добрич някои са назначени само на основен трудов договор, други и на втори допълнителен, трети - само на допълнителен и съответно осигуряването е различно. Бе поискана и допусната от съда експертиза, която да установи кой на какъв договор е назначен към 13 октомври 2022 г. и какви възнаграждения получава в МБАЛ-Добрич, за да се установи евентуално има ли дискриминация спрямо ответниците по това дело. Това ще даде и същевременно информация за точната бройка на заетите на работа в областната болница. По думите на адвоката на ищеца Марине Галева не повече от 30 - 40 работят в болницата на два договора, но няма против да бъде назначено вещо лице. 

Освен това според защитата на ответниците списъците със стачкувалите медици отразяват невярна информация, защото някои са били на работа, други са почивали в рамките на полагаемата им се пауза, трети въобще не са били на работа по време на протест. В този контекст адвокатът на ищеца Марине Галева посика разпит в зала на свидетели дали спсисъците със стачкуващи отразяват истината и за тяхното създаване. Предстои да се направи експертиза за свободните и заети длъжности в МБАЛ-Добрич по различните основания на назначаване на работа, както и на графика за участие в стачни действия за всеки отделно. 

Делото е образувано по искова молба, подадена от "Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“АД, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка против работници и служители в болницата. Днес повечето ответници, които наброяват 43-ма вече, защото техният брой намаля от 136, бяха представлявани от двама адвокати - адв. Детелина Симеонова и от адв. Николина Чакърова. Само малка част - единствено от адв. Детелина Симеонова.

Защитата на ответниците оспорва исковете, като твърди, че в МБАЛ - Добрич не е провеждана нито предупредителна, нито ефективна стачка. Не е и обявявана такава, а осъществените от служителите действия са форма на протест, различна от стачни действия.

Следващото заседание е насрочено за 1 март от 13:30 ч.

Жулиета НИКОЛОВА