Регионалният природонаучен музей в Пловдив ще отбележи Денят на земята с тридневен фестивал “Млада синя Земя". Това съобщи за "Фокус" Аглика Панайотова, уредник в музея.

"Това е фестивал за младежко творчество, насочен към деца над 5-годишна възраст, като тази година сме решили фестивалът да е по-мащабен. Имаме много различни дейности, които желаем да представим на нашата публика, фестивалът ще е 3-дневен - 20, 21 и разбира се и 22 април, когато е Световният ден на Земята. Вече за 14-та поредна година го правим този фестивал, той си стана тематичен. Всяка година при нас участват много дечица от най-различни детски градини, училища, читалища, понякога дори и участници извън Пловдив", посочи Панайотова.

На 20 април, в събота, в часовете от 13.00 до 15.00 ч. в музея е предвидена работилничка е за къщички за птици и хранилки. В проекта могат да участват  ученици от 5 до 12 клас, както и възрастни.

"Всеки, който участва в работилничката ще получи и подарък, като идеята е да запознаем нашите прекрасни посетители с това какво представляват хранилките, какво е приложението им, къде може да ги слагаме, за какво са предназначени, как да помагаме на дивите птици и т.н.", поясни Панайотова.

На следващия ден 21 април - неделя, от 10.00 ч. са предвидени за най-малките от 3 до 7 години “Приключения в света на модата".  А пък от 12.00 ч. за по-големите възрасти - от 8 до 12 години в музея ще се проведе модно ревю. Няма да се носят обикновени тоалети, а идеята е посетителите и участниците в това "Приключение в света на модата" да дойдат с тоалети, изработени от рециклирани материали, било то хартия, кашони, найлонови торбички и пр.

"Така че тук в случая агитираме родителите да са креативни и да помислят как могат да помогнат на детето си, да го облекат с нещо интересно. И ние в този случай посрещайки ги ще направим модно ревю и пак ще има много-много награди, като сме ангажирали и жури, което да ги журира. Това е Христо Жеков, преподавател от Художествената гимназия, един много уважаван от нас художник. След това, в същия този ден - 21 април, неделя, имаме от 15.00 до 16.30 ч. образователна работилница, която се казва “Създай своя малка екосистема". Тази работилница е организирана от ученици, които са 10 клас. Те ще участват в събитието, те ще са водещите, ще разказват на нашите посетители как могат да си създадат собствена екосистема. Ще им се дадат едни буркани, ще им се покаже какво и как се слага и така ще научим нашите посетители как сами могат да си направят своя екосистема, която може да си отнесат вкъщи и да си я гледат. Ще бъде декорирано с камъчета, всякакви видове камъчета, мъхове, растения и пр. Всъщност, на самата работилничка ще се раздават и материали, които са необходими и тези, които участват, ще си тръгнат със своите екосистеми, които са създали по време на мероприятието. Пак казвам - то ще бъде между 15.00 и 16.30 ч. в неделя.

Третият ден, 22 април, понеделник, когато е Световният ден на земята, е най-мащабният и най-изпълнен с дейности.

От 10.00 ч. ще има образователна игра “Търсене на съкровища". Тя ще е подходяща за деца от 3 до 7 години. Тази игра ще бъде водена от студенти от Пловдивския университет, те ще дават задачи на малките посетители на музея. Те из залите на музея трябва да търсят определени видове експонати, животни. И Решавайки правилният ребус, задължително ще получат много-много награди.

"След това от 10.00 до 12.00 ч., в зала “Планетариум" ще имаме беседа на тема: Рециклиране и опазване на околната среда". В беседата ще се разкаже за ползите от рециклирането, материалите, също, които могат да бъдат рециклирани и места, подходящи за това. След самата беседа ще се проведе викторина за проверка на усвоените знания, какво нашите посетители са научили и са запомнили. И след викторината ще има пак игра, която е тематична и е свързана с рециклиране на материали и отпадъци. Ще ги учим как да разпределят най-добре различните материали в предназначените за това места. Като след това сме предвидили за нашите участници пак награди, в случая пак тематични награди - ще им раздаваме торбички, специализирани торбички, за да могат и те сами вкъщи да си изхвърлят разделно отпадъците.

От 10.30  до 16,30 ч., ще бъде организирана музикално-танцова програма. Всяка  година музеят прави такава музикално-танцова програма за деца от 5 до 18 годишна възраст, като те имат възможността да представят своите произведения и изпълнения в три категории. Категориите са изобразително изкуство, музика и танци. Участниците ще бъдат разделени по възрастови категории и така ще бъдат оценявани от специализирано жури.

Всички деца ще получат награди, ще бъдат поощрени, ще получат грамоти. 

"Надявам се, да напишете и вашите читатели просто да минат и да участват, хем нещичко ще научат, хем подаръци тематично ще получат. Ние тази година работихме доста усилено по един проект, те взеха, че го одобриха и по него направихме страшно много подаръци. Много тематични подаръци, които ще излязат от музея.

Музикално-танцовата програма е от 10.30 до 16.30 ч., а пък в зала “Ботаника" от 11.00 до 17.00 ч. ще представим изложба “Оживялата изложба", това всъщност е изложба на “Зелени Балкани". И специалист от самата организация “Зелени Балкани" ще стои през целия ден в залата и ще запознава нашите посетители с интересните видове птици, тоест, с макетите, които ще представим от изложбата. 

 тази изложба се отбелязват 10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас.

Фактически “Зелени Балкани" дълги години даваха максималното, за да могат наистина да върнат белошипата ветрушка у нас и вече тя е факт и всички сме щастливи и горди от това нещо. Така че тази година просто отбелязваме тематично 10 години от завръщането на ветрушките.

След това вече към края на програмата от 15.00 ч. имаме деветокласници от СУ “Любен Каравелов", които ще представят дигитална изложба на експозицията на зала “Бозайници" и зала “Птици" чрез изработени лично от тях QR кодове. И те, самите, ще си бъдат и екскурзоводи в тези зали. А доколкото разбрах, имат и проект, имат и желание на всички зали да ни направят такива QR кодове и да ни ги подарят да ги използваме, което в случая е супер.

Последното за деня е от 16.00 ч., когато ученици от 7 клас на СУ “Любен Каравелов" ще представят интердисциплинарен урок на тема: “Билките в България", заедно с изработени от тях хербарии и интерактивна карта в продължението на Гугъл еър. Това пак ще бъде в зала “Планетариум". И общо взето, програмата ни е много-много богата, има за всеки по нещо, за малки, за стари.

Напоследък решихме да разчупим малко, понеже при нас знаете, имаме огромна посещаемост, но по-големият процент от нея са дечица на възраст от 3 до 10 години, това ни е предимно контингентът. И постоянно се стараем нещо ново, нещо различно да им се представи, но напоследък решихме да разчупим това и да помислим за по-възрастните.  Защото на нашите работилнички много често започнахме да получава въпроси, “Ами за нас не може ли? Хайде, измислете нещо и за нас" И така на шега, на майтап, решихме с единия от колегите, с когото много добре работим, казва се Стефан Кюркчийски, всеки месец да правим работилничка за възрастни. По-късно, в извънработно време, на чаша винце, и да, просто от тук нататък, решихме да разширим нашите групи.

Едно такова събитие е било създаване на картина от планинарски мъх. То първо е било предназначено за деца, но са се записали и доста възрастни. И понеже е имало голям успех музеят вече ще отделя специално внимание и на възрастните", разказа Аглика Панайотова.