Три спектакъла на ДТ "Сава Огнянов" получиха покани за официалните селекции на фестивали у нас и в чужбина. Участието ни започва на 13 май, когато на сцената на Международния фестивал "Друмеви театрални празници" в Шумен ще бъде представен "Крали Марко – Последната балканска легенда" от Владимир Левчев. Спектакълът има три номинации за театралните награди "АСКЕЕР“ 2024 за режисура на Анастасия Събева, костюмография на Елена Нацариду и за "Най-добро представление“, съобщиха от театъра.

Следва "Духът на поета“ от Стефан Цанев, който ще бъде представен на фестивала на 16 май. Режисьор е Ивайло Ненов. В рамките на своята 58-годишна история и със своите 32 изминали издания, Международен фестивал "Друмеви театрални празници“ е показал на гостите на формата 378 спектакъла.

Международният театрален фестивал "Варненско лято“ постави в основната си селекция спектакъла "Странна случка с куче през нощта“ по световния бестселър на Марк Хадън и с режисьор Боян Иванов. Дванадесет представления са избрани в българската секция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Гостуването във Варна е на 4 юни.

Актьорът Калоян Желев спечели награда "ИКАР“ 2024 за дебют, и има номинация за театралните награди "АСКЕЕР“ 2024 също за ролята на Кристофър Буун в спектакъла. Екипът получи номинации "ИКАР“ 2024 за музика на композитора Христо Намлиев. В категорията за сценография Ванина Цандева е с номинация за сценография и костюми, а Тодор Тодоров и Албена Баева за видеомапинг.

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, които уловят пулса на днешния ден, казват организаторите от фондация "Виа Фест“.

"BABEL International Performing Arts Festival“ в Румъния е следващият международен форум, който покани в селекцията си спектакъла "Странна случка с куче през нощта“ на сцена на 16 юни. Международният фестивал на сценичните изкуства се организира от театър "Тони Буландра“ в Търговище за 11-и път и в него взимат участие 22 страни от Европа, Азия и Северна Америка. Фестивалът е подкрепен от Кметството на Търговище (Румъния), Министерството на културата на Румъния и Румънския културен институт в Букурещ.