В навечерието на 24 май нови фигури обогатиха Алеята на будителите в Караманово. До Ботев, Левски и Вазов като ново попълнение застанаха Алеко Константинов и братята Кирил и Методий, съобщи Община Ценово.

"Алеко е свързан много тясно с нашия край. Заслужена почит и уважение трябва да отдадем и на светите братя. В бъдеще Алеята ще продължи да се обогатява с нови фигури“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова. Ръководството на НЧ "Светлина“ обмисля идеята в алеята на бележитите българи да заемат достойното си място Паисий, Любен Каравелов и Бачо Киро.

През последните месеци Алеята на будителите в центъра на Караманово се превърна в своеобразна атракция не само за местното население, но и за гости на населеното място. Сред първите, които се зарадваха на новите фигури, бяха децата от ДГ "Радост“. Малките палавници си направиха снимки като представиха буквите от българската азбука. Те рецитираха стихове и пяха песни, посветени на един от най-светлите български празници. Момичетата и момчетата се впуснаха  в спортна надпревара като им бяха предложени игри от времето на техните баби и дядовци.

След това в салона на читалищната библиотека децата проведоха открит урок на математика и роден край. И малки, и големи показаха завидни познания не само да боравят с цифрите до десет, но и увлекателно разказаха за забележителностите, обичаите и традициите на местното население. Като награда децата получиха по комплект за оцветяване.