22-годишният пианист от Русе Николай Димитров, който бе избран за втора поредна година да бъде част от Младежкия оркестър на ЕС – EUYO, участва в пролетния тур на оркестъра в Белгия. Концертите бяха в три белгийски града, в чест на белгийското председателство на ЕС. На 8 май оркестърът свири в Концертгебау в Брюж, на 10 май – в Шарлероа, а на 9 май – Деня на Европа, имаше голям концерт в "Бозар“ в Брюксел пред многобройни официални гости. Заедно с това бяха изнесени и камерни концерти, където Николай Димитров свири с другата българка в състава – цигуларката Вероника Венчарска. След изявата в Деня на Европа музикантите са имали и срещи с посланици и дипломати от своите държави.

"Селекцията за участие в оркестъра е много трудна – тази година имаше 3500 кандидатури за 108-110 места, докато миналата година кандидатите бяха 2500 кандидатури. Правят се прослушвания в 27-те страни членки на ЕС и оттам се избират на няколко кръга най-добрите музиканти от цяла Европа на възраст до 26 години. Това, че вече си бил член на оркестъра, не ти дава автоматично право да си в него. Предимството е, че комисията те познава и че не трябва да минаваш всички кръгове наново, а директно отиваш на финалния кръг, където трябва да демонстрираш високо ниво и да покажеш, че все още си по-добър от останалите“, разказа пред РусеМедиа Николай Димитров.

Той кандидатства отново за участие в оркестъра, защото намира работата в него за вдъхновяваща. В EUYO работи със световноизвестни имена, срещат нови хора, нови култури и намира нови приятели. "Вдъхновяващо е, защото всеки се стреми да даде най-доброто от себе си и говорим за хора с едно по-високо разбиране за музиката и детайлите, което позволява времето, което се инвестира, да бъде насочено към търсене на тази насока, а не върху разработване на основен рудимент и търсене на основни неща“, каза още русенският пианист.

И трите големи концерта са преминали с голям успех – с публика на крака, бурни аплодисменти и по два биса. На сцената музикантите бяха водени от диригента Александър Блох, а солисти бяха трима лауреати на престижния конкурс "Кралица Елизабет“ /Брюксел/ – Джонатан Фурнел – пиано, Тимъти Чой – цигулка, Хайюнг Чой – виолончело. В програмата бяха включени световната премиера на творбата EUTOPIA на Анелис ван  Парис, Тройният концерт за пиано, цигулка и оркестър от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър № 4 от Бетовен, Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп.61 от Бетовен, Испанска рапсодия и Болеро от Равел.

На Николай Димитров му предстои още едно преживяване с EUYO – летния тур, в който ще участва в първата от двете програми. С нея музикантите ще имат концерти на престижните фестивали в Графенег /Австрия/ и Болцано /Италия/, а "черешката на тортата“ ще бъде концертът в голямата зала на "Карнеги хол“ в Ню Йорк. Изявата на европейския оркестър ще бъде част от WOW – World Orchestra Week /Седмица на световните оркестри/, където най-добрите младежки оркестри от различни континенти ще изпълнят своите програми. Това е голямо събитие в музикалния свят, случващо се за първи път.

Младият русенски пианист споделя, че с удоволствие би направил концерт и пред публиката в родния си град. "Много ми се иска да свиря с Русенска филхармония, вече доста репертоар съм изградил, отворен съм за подобна изява и с удоволствие бих свирил за русенската публика“, каза още Николай Димитров.