По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден мъж за използване на неистински документ, съобщиха от държавното обвинение. На 25.07.2021 г. обвиняемият отишъл в банка в град София, където се представил за чужд гражданин на име В.Б. и заявил, че иска да изтегли 5000 лева от сметката си.

Обвиняемият бил с медицинска маска на лицето. Той представил пред банков служител удостоверението за пребиваване на граждани на ЕС на В.Б. Обвиняемият се подписал на платежен документ, издаден от банката на името на В.Б. и по този начин получил без правно основание сумата от 5000 лева в брой, собственост на В.Б. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като Й.Б. е осъждан на "лишаване от свобода“ ефективно за друго престъпление.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.212, ал.4, вр. ал.1, вр.чл.29, ал.1, б. "а“ от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, направени са експертизи и са събрани достатъчно доказателства, че Й.Б. е автор на деянието. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Състав на Софийски районен съд призна Й.Б. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален "строг“ режим. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.