Не виждам какво наложи това да се случи по този начин, точно сега - със скриване на информация, с подаване на подвеждаща. Предлагам на администрацията на Столична община да върнат предишното положение, докато не бъдат приети компесаторните мерки. Това заяви районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков в Комисията по транспорт в Столичния общински съвет във връзка с дебата за реорганизацията на движението по булевард "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен", предаде репортер на "Фокус".

Трайко обясни, че проект за реорганизацията на движението в проблемния участък имало още по времето на кмета Фандъкова. 

"Такъв опит беше направен преди 4-5 години, когато почти същия проект беше представен, дори подкрепен от тогавашната администрация в лицето на заместник-кмета Кръстев и кмета госпожа Фандъкова. Проведеохме доста обсъждания и стана ясно, че има достатъчно много както с дребни детайли, така и концептуално, така и с алтернативни предложения. Тогавашната администрация не го реализира. Те обаче не започнаха изчистването последваща работа по търсенето на алтернативни решения, ако има такива", каза той. 

Трайков разказа, че самият той не бил уведомен за намеренията на Столична община да реализира проекта, без да го съгласува нито с гражданите, нито със СОС и при отсъствието на каквито и да било анализи. 

"Когато сега колегите от новата администрация започнаха с новия проект, аз се присъединих към усилията им да се търси решения. Little did i know, както казват англичаните, заровете вече са били хвърлени и проектът се реализира без никакво обсъждане, както поисках, без изчистване на детайлите и най-лошото - без предоставяне на компесаторни мерки на прякозасегнатите хора, които останаха без алтернатива", заяви районният кмет на "Средец". 

Трайков обясни, че имало възможност за компенсаторни мерки чрез паркиране от двете страни на бул. "Витоша", около Националния стадион, където сега има платен паркинг, въвеждане на Червена зона около бул. "Патриарх Евтимий", където живущите в региона да могат да спират автомобилите си.