Един от символите на град Пловдив – Панаирът е създаден преди 130 години. Той е емблема, която ежегодно събира стотици хиляди посетители от цял свят в града под тепетата. Историята на панаира е вдъхновяваща и показателна за икономическите успехи на България през годините. В нея се преплитат разкази за престижни събития и велики открития, за успели фирми и хора, за огромни изложбени площи и уникални научни изобретения.

Днес обаче символът Пловдивски панаир буди повече тревога, отколкото вдъхновение поради факта, че може би вече няма да е чак толкова "пловдивски".

Очаква се пълен контрол над него да придобие почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.

Пловдивчани наричат това "борба за овладяване“, която всъщност не е от днес, а още от 2006 година. Тогава държавата, в лицето на управляващите от БСП, НДСВ и ДПС, прехвърли дял от Панаира на публично-частното дружество между фирми на Георги Гергов и община Пловдив “Пълдин Туринвест". Това стана през втория мандат на кмета Иван Чомаков. Последваха апорти и увеличения на капитала на дружеството до 51 % от акциите на Панаира. Останалите проценти все още бяха в ръцете на държавата.

Картината се промени коренно през 2016 година, когато  правителството на Бойко Борисов реши да дари държавните акции на общините Пловдив и Варна. Така, Пловдив взе 20,63%, а Варна - 29%.

След това кметът на Варна Иван Портних реши да прехвърли своите акции на "Пълдин Туринвест".

Прехвърлянето стана обект на съдебни спорове и обжалвания и все още не е приключило.

В случай, че варненските 29 % преминат в ръцете на дружеството "Пълдин Туринвест", то Георги Гергов ще контролира 79 % от "Международен панаир Пловдив". В случая община Пловдив, която държи само 20% в дружеството няма да има никаква власт в него. 

Пълното "овладяване" на панаира е временно стопирано от Агенцията по вписвания, която отказа да регистрира решението на "Пълдин Туринвест", с което Гергов придобива мажоритарен дял в Пловдивския панаир за увеличение на капитала му с варненските акции.

Борбата за спиране на процеса на "овладяване“ се води активно от някои от политическите партии в града, което пък даде повод на Георги Гергов да коментира за Агенция "Фокус", че всичко това са "политически манипулации" и че партии "еднодневки“ се опитват да правят внушения, които не са верни. Той иска хората да разграничават фактите. Това, че е консул на Русия не означава, че иска да заграби Панаира, каза Гергов. Той ще си остане панаир и то пловдивски, а върху площите му няма да се строи нищо друго. Обяви, че ще обжалва решението на Агенцията по вписвания в съда.

Пловдивчани, яхнати, или не от партиите, също не останаха безразлични и излязоха на протест с лозунги “Руският консул заграбва Панаира, а държавата си гледа сеира“, "Панаира тех парк, а не парцел на олигарх“. Някои от лозунгите бяха насочени и към общинските съветници "Който предаде Панаира, няма място повече в Общинския съвет“ и т.н.

За изстраданата история на Пловдивския панаир чуйте в репортажа, прикрепен в аудиофайла.