Има две линии, по които трябва да се върви по казуса с Пловдивския панаир, съобщи на пресконференция Веселина Александрова, общински съветник от ДБ, предаде репортер на "Фокус".

По думите й, последните новини за панаира са изключително важни.

"Борихме се вписването на апорта да не бъде извършено. Ако се беше осъществила в търговския регистър, щяхме да вървим след вятъра. Затова беше важно това вписване да бъде спряно. Едната линия беше, в която държавата претендира собственост върху акциите. Докато стигнем до резултата от съда, спирането да бъде извършено, за да няма вредни последици.

И спирането е факт, и заведеното дело е факт, остава да чакаме решение на съда, за да се стигне до справедлив резултат. Делото е заведено в Софийски градски съд. Министър Богданов претендира за нищожност на решението, с което държавата дарява и  казва аз съм собственик", посочи Веселина Александрова.

Според общинските съветници от ДБ има реална опасност от застрояване на панаира и от ликвидация на дружеството. Всичко това, което се прави в момента, ще възпрепятства овладяването на над 2/3 от капитала от един човек. Това е важно, защото той може във всеки един момент да вземе решение за разпродаване и застрояване на жилищни комплекси.

Важно е и дружеството да продължи да съществува, а акциите в никакъв случай не трябва да преминават в ръцете на един човек. Винаги може да бъде сменено предназначението.

"Важно е още, при възможност, панаирът да бъде обявен за паметник на културата. Това ще е трайно, но е бавен процес. НИНКН работят по изготвяме на заповед за достъп до имота. Засега им е отказан такъв. Следва административна процедура, за да се осигури всичко това. Процесът е бавен, но решението ще е трайно, казаха още от ДБ. 

Очаква се развитие и в тази посока. 

Гледайте повече във видеото!